Samiska tidningar. Foto: Nils-Josef Labba/ Sameradion & SVT Sápmi
Foto: Nils-Josef Labba/ Sameradion & SVT Sápmi
Media

Samefolket drar ner antalet nummer

Viktoria Harnesk om förändringarna på Samefolket
8:13 min

Tidningen Samefolkets prenumeranter kommer under nästa år att endast få sex stycken tidningar i brevlådan.

Stiftelsen Samefolket har nu skickat in sin ansökan om verksamhetsbidrag till Sametingets kulturnämnd. Av den framgår att prenumeranterna endast kommer att få sex stycken tidningar i brevlådan under nästa år.

Hittills har Samefolket kommit ut med tolv nummer fördelat på nio tidningar per år.

Orsaken till att det blir färre nummer 2016 är att tidningsstyrelsen vill satsa resurserna på omorganisering och utveckling av tidningen. Bland annat vill tidningsstyrelsen stärka tidningens ekonomi genom affärsutveckling, bland annat hitta fler inkomstkällor.

"Åtgärderna ska ses som en långsiktig nysatsning med målsättning att Samefolket ska vara en stark och självklar del av Sápmis media i framtiden", skriver styrelsen i sin ansökan.

I ansökan till kulturnämnden lägger tidningsstyrelsen fram en budget med ett underskott på 300 000 kronor. Något man menar hänger ihop med arbetet att ta sig ur en dålig ekonomisk situation. Senast år 2018 ska underskottet vara återhämtat, enligt Samefolkets styrelse.

Trots att underskottet i fjol inte var mer än 34 000 kronor och att man året innan det gjorde ett plusresultat, så anser alltså styrelsen att den ekonomiska situationen är dålig.

I ansökan står det: 
"Vi har inte kunnat höja lönerna de senaste tre åren, trots att arbetsuppgifterna har ökat. Det har heller inte funnits pengar för styrelsen att träffas en enda gång fysiskt, utöver vid årsmöten."   

Samefolket har de senaste åren fått 1 550 000 kronor i bidrag årligen från Sametingets kulturnämnd. Nu ansöker tidningsstyrelsen om ett bidrag på 1 850 000 kronor och skriver i ansökan:

"Vi ber Sametingets kulturnämnd att åtminstone detta år höja vårt anslag så att vi kan ställa om organisationen och ta oss igenom detta både ekonomiskt och arbetsmässigt ansträngande år och komma ut som en starkare aktör. Om vi inte får de medel vi behöver skulle det innebära att i princip hela vårt egna kapital förbrukas."

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".