Altevann
Vägen går ända fram till sommarbostäderna. Foto: Anne-Maret Blind/ Sameradion & SVT Sápmi

Fylkesmannen: Altevatnstugorna är olagliga

1:41 min

Fylkesmannen i Troms har vänt i frågan om Saarivuoma samebys stugor i Altevatn och stödjer nu Bardu kommun i beslutet om att de ska rivas.

Beslutet från Fylkesmannen om Altevatnstugorna kom efter att rendriftsförvaltningen och landbruksdirektoratet i Norge tagit ställning i frågan. De godkänner inte två av sex stugor som renvaktarstugor och därför anses de som olagligt byggda.

- Vårt svar till Bardu Kommun är nu äntligen att de har rätt att kräva rivning av stugorna, säger Fylkesmannen Bård Pedersen.

Sameradion & SVT Sápmi har tidigare berättat om att Olle Nutti är en av dem som måste riva sin stuga då den inte används i renskötseln enligt rendriftförvaltningen och landbruksdirektoratet.

Fylkesmannen har därför beslutat att backa upp Bardu kommuns beslut från 2010 om att den och en till stuga ska rivas. Ärendet har vart på tapeten i över 15 år men nu är det slutgiltigt och går inte att överklaga.

- Det grundläggande i denna saken är att också svenska renskötare måste följa norsk lag när dem är på norsk mark.

Stugorna som inte är godkända måste flyttas eller rivas innan den 15 december det här året. Men Olle Nutti säger att han inte kommer att göra det och funderar på stämma både Fylkesmannen och kommunen.

- Vi har inte någon kommentar på att han inte tänker följa norsk lag. Det får bli en sak för rättsmyndigheten i ett senare tillfälle, säger Fylkesmannen Bård Pedersen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista