Björn Hedlund. Foto: Anne-Ravna Allas
Enligt Sameskolstyrelsen så kommer inte Björn Hedlund att sitta på den här stolen längre. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Sameskolstyrelsen: Skolchefen ska inte tillbaks på jobbet

Trots beslutet i Statens ansvarsnämnd har Sameskolstyrelsen på ett möte i onsdags kväll beslutat att skolchefen Björn Hedlund inte ska återgå i tjänst.

Sameradion & SVT Sápmi har sökt Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas (Samerna) för en kommentar i den här saken. Men liksom vid tidigare tillfällen då vi försökt få honom att ställa upp på intervju angående senaste årets problem inom Sameskolstyrelsen så fick vi ingen denna gång heller.  

Efter ett samtal med en annan av styrelseledamöterna, Ingegerd Stenvall som är partikamrat med Allas så får vi veta att det är styrelsens vice ordförande som ska uttala sig i media.

Sameskolstyrelsens vice ordförande Mattias Kristoffersson (Min geaidnu) säger till Sameradion & SVT Sápmi att styrelsen kommer att inleda förhandlingar med Hedlunds fackliga ombud om hans uppsägning.

Kristoffersson kan inte i nuläget säga vilka ekonomiska konsekvenser det här kan få för Sameskolstyrelsen.

Mattias Kristoffersson säger också att tillförordnade sameskolchefen Annechatrin Brandén forsätter på posten och efter att förhandlingarna med Hedlund är klara så påbörjas en rekryteringsprocess av ny sameskolchef.

Sameskolstyrelsen

Börje Allas, Samerna (ordf.)

Mattias Kristoffersson, Min geaidnu (vice ordf.)

Birgitta Andersson, Samelandspartiet

Ingegerd Stenvall, Samerna

Henrik Andersson, Vuovdega

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista