Lise Tapio Pittja, Nila Omma. Foto: John Kuoljok/Sameradion & SVT Sápmi
Lise Tapio Pittja och Nila Omma. Foto: John Kuoljok/Sameradion & SVT Sápmi

Vill se lagligt skydd för duodji

2:00 min

I Jokkmokk samlades intresserade åhörare på torsdag kväll för att lyssna när Samerådets Pia Nuorgam och Marja Katarina Påve presenterade arbetet med att utreda och förnya SámiDuodji, kvalitetsmärkningen för sameslöjd.

Projektets frågeställning är om det finns ett behov av juridiskt skydd för traditionell sameslöjd?

 – Jag har inte känt av nåt behov att få skydd för ny design, utan det jag tycker är viktigt är att få ett skydd för den traditionella slöjden till att börja med, ett juridiskt skydd som kan hindra exploatering men också jätteviktigt att ungdomar får lära sig den traditionella slöjden. Så vi måste verkligen värna om den för jag tycker den är grunden till allting, sa kläddesignern Lise Tapio Pittja om frågeställningen.

En annan av åhörarna var Nila Omma som just nu går andra året på Samernas utbildningscentrum och utbildar sig inom hårdslöjd.

 – Jag vill ju leva på slöjden i framtiden, jag vill kunna föra den vidare. Men som ny slöjdare som inte ännu är erkänd så är det väldigt svårt för andra att se min slöjd som äkta, för många förknippar sameslöjd med väldigt hög kvalité, för det är ju dom som är bäst som syns mest just nu, på utställningar och bilder och jag som bara hållit på i snart två år ligger ju inte på den nivån men det är ju fortfarande samisk slöjd jag gör på ett traditionellt vis, säger Nila Omma

 – Det är en komplex fråga och den är på så många olika led. Dels det Nila säger, det är jätteviktigt att de unga har ett slags skydd, en hjälp så att de kan visa att det är äkta sameslöjd, säger Lise Tapio Pittja.

 

 

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista