Jenni Laiti Foto: Merethe Kuhmunen
Jenni Laiti Foto: Merethe Kuhmunen

Jenni Laiti springer för klimatet

5:42 min

På måndag startar klimatstafetten "Run for your life" i Kiruna på Luossavárri. Stafetten som går till Paris inleds och avslutas med samiskt deltagande.

- Jag vill lyfta frågan och belysa att vi som ännu är starkt knutna till jorden, vi är mest känsliga när det gäller klimatförändringar, säger Jenni Laiti.

Det är Riksteatern som initierat stafetten som ska pågå i över 20 dagar dygnet runt och avverka en total sträcka på 4500 kilometer. De som springer till Paris ska ha med sig en sten som är plockad i ishavet. Att man valt en sten är inspirerat av en dikt skriven av den samiske multikonstnären Nils Aslak Valkeapää.

- "Ta stenen i din hand och låt den vila där tills dess att den börjar pulsera leva kommunicera och röra sig", den berättar att vi alla behöver börja kommunicera med naturen, säger Jenni Laiti

De som startar klimatstafetten är samiska representanter och de kommer även att avsluta i Paris i slutet på november.

- Vi vill belysa att vi är Europas enda urfolk och vi har ännu kunskapen att leva i balans med naturen, säger Jenni Laiti

Klimatstafetten startar på måndag ca 12.15 och du kommer att kunna följa den live här på ođđasat.se från klockan 12.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista