Katarina Spiik Skum Foto: John Kuoljok
1 av 2
Samordnaren Katarina Spiik Skum Foto: John Kuoljok
Helgens deltagare i Oarrenjárgga foto: John Kuoljok
2 av 2
Helgens deltagare i Oarrenjárgga Foto: John Kuoljok

Hon är hoppfull om det lulesamiska språket

Katarina Spiik Skum vuosttaš deaivvadeami birra
4:59 min

Nu har det lulesamiska mentorprogrammet kört igång och under helgen hölls den första träffen i Oarrenjárgga. Katarina Spiik Skum är samordnare för projektet och hon är hoppfull för lulesamiskans framtid.

Ett tjugotal deltagare samlades under helgen i Oarrenjárgga för att höra och tala lulesamiska under två intensiva dagar. För genomförandet hade samarbete med Samernas utbildningscentrum upprättats och Katarina Spiik Skum fungerar som samordnare till mentorer, lärlingar samt sköter kontakten med samiskt språkcentrum.

Hon är glad att få vara med på det spännande projektet där mentorer och lärlingar själva bestämmer teman som ska ingå i deras skolning.

- Det är mycket tankar och känslor med när återtagande av språket påbörjas, för det är många hinder som ska övervinnas säger Katarina Spiik Skum.

Samtidigt är hon hoppfull om det lulesamiska språket och hon uppmanar både unga och gamla till att använda språket i vardagliga situationer för att synliggöra lulesamiskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".