Vägen genom byn Suijavaara. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Vägen genom byn Suijavaara. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion & SVT Sápmi
Utgångshålet på baksidan av träholken som brevlådan är fastsatt i. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Utgångshålet på baksidan av träholken som brevlådan är fastsatt i. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion & SVT Sápmi
Suijavaara

Polisens svar till byborna: Allmänheten måste hjälpa oss så vi kan hjälpa dem

Byborna i Suijavaara ringde till polisen när en man sköt vilt med hagelgevär mitt i byn. Polisen kom inte. Nu förklarar vakthavande befäl i Luleå händelsen.

 – Ingen ville medverka och stå för de tidigare uppgifterna, och vi måste veta mer innan man skickar en patrull tjugo mil, säger Cathrin Hedqvist som var vakthavande befäl på lördagen.

Strax innan kl. 16:00 på lördag eftermiddag small det första skottet i Suijavaara. Sedan small det till ytterligare två gånger. Hagelskotten resulterade i två hål, det ena i en brevlåda och det andra i ett fönster i föreningslokalen. 

Flera av de cirka 35 byborna valde att låsa dörren tidigare än vanligt på eftermiddagen.

En av skjutningarna inträffade intill flera villor där en man från en annan by i Tornedalen hade uppehållit sig och varit obehaglig, enligt polisanmälan.

Polisen fick in två anmälningar, den första kom strax efter att det small första gången och den andra anmälan inkom en dryg timme senare.

På sin post i Luleå, 38 mil därifrån satt Cathrin Hedqvist länsvakthavande befäl.

 – Jag satte direkt en polis att ringa runt. Frågan var om det använts skjutvapen. Ingen hade sett någonting och vi kunde inte koppla ihop skotten med någon, vi ringde runt till fler också.

I samma veva försökte ägaren till den sönderskjutna brevlådan hinna ikapp skytten utan att lyckas.

 – Jag var inte rädd, säger han idag.

Polisen satsade på att få en klar bild över situationen via telefon.

 – Vi gjorde en riktig utredning. Det är långt att åka till Suijavaara, jag vill skicka dit dem med rätt kompetens.

Varför togs beslutet att inte skicka dit någon?

 – Ingen har sett något vapen, inget man kan koppla ihop med någon. Det hade varit en obehaglig person i ett hus, men inga hot hade uttalats då, säger Cathrin Hedqvist.

Polisen fick in bilden på brevlådan som var skjuten och det hela betecknades då som skadegörelse.

 – Vi gjorde en riktig bedömning där och då, säger Hedqvist.

Hon förstår att folk var rädda och hon vet inte hur långt förundersökningsledaren nu har kommit i ärendet eller om någon åtgärd gjorts för att söka mannen som sköt.

Samtidigt är hon kritisk till att polisen inte fick mer uppgifter från boenden i byn.

 – Allmänheten måste hjälpa oss så vi kan hjälpa dem. Någonstans blir det så här, när jag inte får klart för mig att jag kan koppla det här till en viss person.

Kan de som ringde in ha varit för chockade?

 – Alla intervjuer spelas in och de gavs tid, jag förstår deras rädsla de känner, men ingen ville medverka och stå för uppgifterna. Innan man skickar patruller i tjugo mil så vill jag veta lite mer om det.

Men en person ska vara namngiven, mannen ska ha begått andra brott tidigare och de jag pratat med säger att han är stökig?

 – Ingen har sett vapnet utan man har hört skott, när allt var dokumenterat så kunde jag och jourhavande förundersökningsledare bara komma fram till att de var skadegörelse. Eventuella hot framgick inte då.

 – Jag kan bara svara för det vi gjorde då, eventuellt kan nya uppgifter dyka upp i och med förundersökningen, säger Cathrin Hedqvist.

Kvar finns byborna i Suijavaara, vissa mer rädda än andra. Mannen med ett hål i brevlådan är arg och besviken på polisen.

 – Kommer den här mannen tillbaka får han skylla sig själv, snuten är det ingen idé att ringa, inte kan jag vänta tre dagar på dem. Man blir så jävla förbannad på snuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".