Bo Häggroth, Landsbygdsutvecklare, Arjeplogs kommun. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sapmi
Bo Häggroth, projektledare för Innovationscentrum i Arjeplog. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sapmi

Jordbruksverket bötfäller Innovationscentrum i Arjeplog på grund av Sametinget

Projekledaren Bo Häggroth: Mycket märklig process
1:57 min

Arjeplogs kommun är besviken på Sametingets handläggning rörande ett projektstöd till Innovationscentrum i Arjeplog.

Projektstödet som beviljades av Sametinget skulle bland annat användas för att utveckla ny teknik för att underlätta för renskötarna inom Arjeplogs kommun, men drogs in på grund av ett felaktigt beslut.

Detta ledde till att Samiskt Innovationscentrum blev skyldig Sametinget nära 93 000 kr.

 – Hela det här blev en mycket märklig process som jag inte har varit med om någonsin tidigare, säger Bo Häggroth som är projektledare för Samiskt Innovationscentrum på Arjeplogs kommun.

Turerna i ärendet har varit många. Först beviljade Sametinget Innovationscentrum projektstöd, därefter nekades de stödet för att till slut beviljas stödet igen.

Sedan gjorde Jordbruksverket en kontroll där de fann att Innovationscentrum ändå inte var berättigade till det här stödet, och blev återbetalningsskyldig.

Allt detta gör att Bo Häggroth känner sig lurad.

 – Vi skulle ha förstått att det Sametinget sa, sista gången, det stämmer inte. Eller det de sa första eller tredje gången, det skulle vi ha vetat och därför inte sökt ersättning. Men när vi väl gjorde det så blev vi bötfällda av Jordbruksverket, säger han.

Ingela Nilsson, enhetschef på Sametingets Landsbygdsprogram, säger till Sameradion & SVT Sápmi att hon inte uttalar sig i enskilda ärenden. Men hon säger att Jordbruksverket har gjort en "överkontroll" på Sametingets arbete och hon medger att det är någon på Sametinget som har gjort fel.

Detta ledde i sin tur till att Innovationscentrum i Arjeplog drabbades.

 – Vi satte igång saker men kunde aldrig fullfölja det av olika anledningar.

Och enligt Bo Häggroth så krävs det kompetens för att handlägga innovationsärenden.

 – Det har ju att göra mycket med att man på Sametinget inte hade den här kompetensen, man förstod inte vad det här egentligen handlade om.

Häggroth menar att det är viktigt att även de samiska näringarna ska få en möjlighet till att utvecklas genom innovationer.

- Det är ju lika viktigt för samiskt näringsliv att få det här stödet och att kunna jobba på det här sättet som alla övriga företag kan göra och få stöd till, säger Bo Häggroth, projektledare för Innovationscentrum i Arjeplog.

Samiskt Innovationscentrum har betalat tillbaka det felaktiga stödet till Sametinget.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".