Foto: Fredrik Sandberg, TT
Foto: Fredrik Sandberg, TT

Inga gränskontroller i norra regionen

Idag från kl.12.00 ska gränskontrollerna skärpas i Sverige. Men för polisen i region Nord, som omfattar Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, kommer arbete inte att påverkas just nu.

De nya gränskontrollerna gäller samtliga av Sveriges gränser till ett annat land. Regeringens beslut betyder att polisen får upprätta gränskontroller och granska alla som kommer in i landet. De skärpta reglerna kommer att i första hand gälla i tio dagar. Orsaken till beslutet enligt regeringen är att migrationsverket inte hinner med att registrera alla flyktingar som tar sig till Sverige.

- Det är viktigt att samhället tidigt kan möta upp människor vid gränsen och sortera ut vilka om söker asyl, säger migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till SVT:s Gomorron Sverige.

Hos Polisen region Nord som omfattar Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, finns för tillfället inga indikationer på att gränskontroller ska göras vid de gränsövergångar som finns i regionen. Det säger Kristina Lantto, pressansvarig vid kommunikationsavdelningen i Norrbotten.

- I nuläget väntar vi på mer information och detaljer vad det här innebär för oss och vi förbereder oss för en eventuell resursförstärkning till andra mer utsatta regioner, säger Kristina Lantto. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".