Dom i Girjasmålet framflyttad

Dom i målet mellan Girjas sameby och svenska staten om vem som har jakt- och fiskerättigheterna på samebyns område har flyttats fram.

Rättegången startade den 25 maj och avslutades 25 juni i Gällivare tingsrätt. Domen skulle ha kommit den 25 november men idag har beslutet tagits att den flyttas fram till den 22 december.

- Orsaken till det är att det är ett väldigt omfattande material, därför behövs det mera tid, säger Marita Sjödin, handläggare Vid Gällivare tingsrätt. 

Matti Berg, ordförande i Girjas sameby, säger att han inte blir förvånad av att domen flyttas fram trots att domarna har haft fem månader på sig att formulera en dom.

- Det är omöjligt att sia om hur domen blir. Helt klart är det här ett otroligt viktigt mål och min förhoppning är att domarna arbetar på att formulera en klok och modern dom som visar på hur Sverige ska hantera urfolksrättigheter, för där ligger Sverige långt efter många andra länder, säger Matti Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: