Karesuando

Polisen informerade om trygghet dagen efter skottlossningen i Suijavaara

Dagen efter skottlossningen i byn Suijavaara höll polisen ett informationsmöte bara några mil från byn. Mötet i var en del i en större informationskampanj från polisens sida, om hur tryggheten kan förbättras för invånarna. Men till byborna i den drabbade byn Suijavaara kom polisen först tre dagar efter skottlossningen.  

I lördags sköt en man vilt omkring sig med hagelgevär i byn Suijavaara, i norra delarna av Kiruna kommun. Många av de bybor som vi har pratat med säger att de blev rädda, vissa låste in sig och vågade inte gå ut.

Samma helg som det här skedde fast dagen efter, på söndag gick polisen ut på bred front med en sedan tidigare planerad informationskampanj till kommunens invånare. Bland annat var man på plats i Karesuando, knappt fyra mil från Suijavaara.

Polisens kampanj påtalar vikten av en trygg och säker kommun för alla invånare och hur polisen tillsammans med invånarna kan skapa trygghet.

Men byborna i Suijavaara som ringde polisen när de hörde hagelskotten på lördagen upplever inte att de omfattas av den tryggheten, de fick nämligen vänta i tre dygn innan polisen kom dit på tisdag.

- Skrämmande säger en man som inte vill medverka med namn men bor i området.

Andra vi pratat med i Karesuandoområdet vill inte heller skylta med sina namn men tycker att det är ett märkligt agerande från Polisen. Flera på plats på informationsmötet försökte göra anmälan om skottlossningen på stående fot under mötet.  

Anette Koivuniemi är Lokalpolisområdeschef för Norra Lappland.

- Det i lördags var ett operativ verksamhet. Vår medborgardialog som vi hade i söndags syftar till att få in tips, underrättelser och föra en dialog för att skapa trygghet i samhället.

Är det tryggt som det är idag, går mannen lös?

- Det kan jag inte svara på. Du får lita på oss, säger Anette Koivuniemi.

Förundersökningsledare Ola Folkebrand har inte kunnat nås för kommentar idag men säger till tidningen NSD att förhör ska hållas och att vissa spår har säkrats när polisen undersökte skottplatserna i tisdags, nästan tre dygn efter skotten avlossats.

Anette Koivuniemi håller fast vid att polisen gjorde det dem skulle när hagelskotten avlossades i Suijavaara i lördags.

- När jobbet kommer in har vi sällan alla uppgifter, men utifrån de uppgifter vi hade då så gjordes den bedömningen.

Är det tryggt idag?

- Vi försöker skapa en trygghet med närvaro i byarna varje vecka. Har vi tur är vi i området om något liknande händer, säger hon.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: