Anders Kintel. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Anders Kintel. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Vuodna / Norge

Ny utbildning höjer lulesamiskans status

1:58 min

Nästa höst startar universitetet i Nordland en masterutbildning i lulesamiska. 

För ett par år sedan startade universitetet i Nordland en bachelorutbildning i lulesamiska. En bachelorexamen är likvärdig med en svensk kandidatexamen, och omfattar alltså motsvarande tre års heltidsstudier. 

Nu tar man ytterligare ett steg för att främja lulesamiskan - från och med nästa höst finns det möjlighet att läsa lulesamiska ända till masternivå.

Anders Kintel, som arbetar på universitetet i Nordland, menar att utbildningarna är viktiga både för språkutvecklingen och för lulesamiskans status.

– Det känns väldigt bra att vi har kommit så långt. Vi har jobbat länge med planerna. Det har varit en intention att universitetet i Nordland ska ge både bachelorutbildning och masterutbildning i lulesamiska, och nu har vi nått det målet, säger Kintel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista