Gunilla Larsson och Erik Nilsson studerar lämningen efter en samisk stuga vid Medkogstjärn, Hudiksvall. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 3
Gunilla Larsson och Erik Nilsson studerar lämningen efter en samisk stuga vid Medkogstjärn, Hudiksvall. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
Bo Ulfhielm, arkeolog vid länsmuseet i Gävleborg. Foto: Jenny Sanner Roosqvist, SR Gävleborg.
2 av 3
Bo Ulfhielm, arkeolog vid länsmuseet i Gävleborg. Foto: Jenny Sanner Roosqvist, SR Gävleborg.
Lars Amréus, chef Riksantikvarieämbetet. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.
3 av 3
Lars Amréus, chef Riksantikvarieämbetet. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.
#sockensamerna

Inventeringar ska skydda samiska fornminnen i Hälsingland

2:41 min

Många samiska fornlämningar i mellansverige riskerar att försvinna, framförallt på grund av skogsbruket. Nu har problemet börjar uppmärksammas, både av skogsbruket och av ansvariga myndigheter.
Länsmuseet i Gävleborg har nu börjat inventera samiska fornlämningar.

Vid Medskogstjärn, några kilometer väster om Hudiksvall finns lämningarna av en gammal sockensamisk stuga, som kommit in i fornminnesregistret.

Men arkeologen Gunilla Larsson vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet. menar att det finns massor av liknande lämningar som hotas.

-Man skulle behöva återuppta fornminnesinventeringar och inventera hela Sápmi, lika grundligt som i södra Sverige och titta speciellt på det samiska kulturarvet, säger Gunilla Larsson, som forskar om samisk historia i mellansverige.

Ansvaret för fornminnesinventeringar låg i många år under Riksantikvarieämbetet som systematiskt skulle inventera i princip hela Sverige.

Men på 90-talet flyttades ansvaret till regionala och lokala aktörer och numera inventeras det i princip endast i särskilda projekt eller i samband med exploateringar.

Ett fornminne som hamnar i fornminnesregistret får ett skydd mot framtida exploateringar - men trots detta har många gamla lämingar blivit förstörda av skogsbruket.

Det finns inga planer på att återuppta de nationella fornminnesinventeringarna, men riksantikvarie Lars Amréus är medveten om de hotade fornminnena.

- En stor andel fornminnen skadas och förstörs, framförallt av skogsbruket. Det är det stora hotet. Vi jobbar tillsammans med Skogsstyrelsen och skogsbruket och det börjar bli bättre, men läget är fortfarande allvarligt, säger Amréus.

Länsmuséet i Gävleborg har i flera projekt fokuserat på länets samiska historia - för några år sedan undersöktes bland annat en samisk boplats utanför Söderhamn.

Nu har länsmuseet tillsammans med sydsamiska kulturcentret Gaaltije återvänt till Söderhamns kommun, närmare bestämt till Skogs socken, för att inventera samiska lämningar.

- Vi försöker täppa till de forskningsluckor som finns och ta med fornminnen som inte är registrerade, dit hör de samiska lämningarna, säger Bo Ulfhielm är arkelog vid länsmuséet i Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista