Både sorgliga och glada minnen när hennes konst ställs ut i Norrbotten

2:54 min

En del av Britta Marakatt Labbas konstnärsskap från 70-talet fram till idag visas just nu på Norrbottens museum i Luleå. Utställningen är den hittills största separatutställningen med hennes verk i hemmalänet.

Ett fyrtiotal verk av Britta Marakatt Labba som normalt hänger på olika platser i Norrbotten finns just nu att se högst upp i Norrbottens museum.

- Det är som att återse gamla bekanta som jag inte träffat på länge, säger Britta Marakatt Labba och lägger till att det är både sorgliga och glada minnen som som kommer upp när hon beskådar de fyrtiotal bilderna.

Det är nästan trängsel på öppningen, många har kommit för att höra henne. En av utställningsbesökarna är Maud Ån som också är länshemslöjdkonsulent. Första gången hon kom i kontakt med Britta Marakatt Labba var på en veckolång kurs i Jukkasjärvi. Där, liksom på andra kurser, var det de enkla stygnen hon lärde ut, kråksparkar, efterstygn och duttar.

- Sen leder de enkla stygnen till konstverk, det är ju långt ifrån alla som når hennes sätt att uttrycka sig. Men det är det enkla och jag har aldrig hört att hon gör skillnad i värdering av vad slöjd eller konst kan vara, säger Maud Ån och säger att det speciella med Britta Marakatt Labbas konst är just överbryggningen mellan konst och slöjd.

När Jan-Erik Lundström för ungefär tre år sedan blev tillförordnad chef på Norrbottens museum insåg han att Britta Marakatt Labba inte haft, som han utrycker det "en ordentlig genomlysning av hennes konstnärsskap i Norrbotten." Han tyckte det var remarkabelt och museet beslutade sig för att göra en utställning.

– Hon är en av Norrbottens, Sveriges och Skandinaviens viktigaste konstnärsskap och hon måste förstås få en ordentlig presentation i sitt hemlän, säger Jan-Erik Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: