Såhkie engagerar sig i flyktingfrågan

1:53 min

Statens musikverk har beviljat 100 000 kr till Umeå sameförening Såhkies projektet Mu vaajmoe - Du gåetie/Mitt hjärta - Ditt hem, där samiska och syriska musiker ska mötas i ett gemensamt musikprojekt.

Projektet är ett samarbete med föreningen Reorient, som är Nordens största arrangör av kultur- och nöjesevenemang med fokus på bland annat Mellanöstern. 

 - Jag ville göra någonting konstruktivt av det sorgliga som pågår med att människor tvingas lämna sina hem i sådana enorma mängder, säger Såhkies ordförande, Michael Lindblad.

I samband med att kriget i Syrien tvingar allt fler människor att fly sitt hemland, dök de första tankarna upp, hos Såhkies ordförande Michael Lindblad. Tankar om, på vilka olika sätt man kan förena människor.

- Musiken är ju ett språk som binder samman människor.

Tanken med projektet Mu Vaajmoe- Du gåetie är att skapa ett musikaliskt möte som ska förena samisk och syrisk musik. Och visst finns det redan likheter, säger Michael Lindblad:

- Klangbilden i den samiska jojken och musiken i mellanöstern har någonting gemensamt som är intressant att utforska.

Första steget för projektet blir nu att åka ner till Malmö för att research efter syriska musiker. Därefter kommer de syriska och samiska musikerna att mötas i en workshop i Umeå, som avslutas med en minikonsert i samband med samiska veckan. Det musikaliska arbetet kommer att ledas av Kapellmästaren Frode Fjellheim. Och om allt går väl så kan det slutligen, mynna ut i en stor konsert och en turné.

- Här kan det uppstå något nytt och spännande.

- Det är en väldigt, väldigt liten sak. Men det kan öppna vägar för syriska musiker men det kan också öppna vägar för utveckling för samisk musik. Det kändes som en meningsfull sak att göra, säger, Michael Lindblad, som tror att även små insatser kan göra skillnadGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio