Manifestation mot gruvprojektet i Rönnbäcken, vid Nickel Mountains bolagsstämma i Stockholm. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Manifestation mot gruvprojektet i Rönnbäcken, vid Nickel Mountains bolagsstämma i Stockholm. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Stuehkie / Stockholm

Manifestation mot gruvprojektet i Rönnbäcken

4:10 min

Utanför Nickel Mountains bolagsstämma i Stockholm idag hålls en manifestation mot gruvprojektet i Rönnbäck, Västerbotten. 

I oktober gav företaget Nickel Mountain besked om att man inte kommer gå vidare med planerna på brytning av nickel i Rönnbäck, Västerbotten. Detta för att man inte ser någon lönsamhet i projektet längre. Istället ska man jobba med inkassoverksamhet. 

Företaget har dock kvar sina tre bearbetningskoncessioner i området, tillstånd som är giltiga till år 2037. De här koncessionerna har företaget nu möjlighet att sälja vidare till en annan intressent.

Men i ett öppet brev vädjar flera miljöorganisationer, inklusive Naturskyddsföreningen, Greenpeace och Fältbiologerna, att företaget istället ska avveckla tillstånden och skrota gruvplanerna helt och hållet.

Brevet är också undertecknat av Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson och Marie Persson från nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck.

- Att ha dessa tunga tillstånd hängande över sitt liv och sitt område till 2037 är inte värdigt eller hållbart då det hotar hela den samiska livsföringen i området så fundamentalt men även miljön och andra näringar, skriver man i brevet. 

Idag tisdag håller Nickel Mountain bolagsstämma i Stockholm, där man ska fatta beslut i frågan. Utanför mötet har ett antal samer och miljöaktivister samlats. De delar ut flygblad och hoppas kunna påverka företagets representanter att rösta för en total avveckling av gruvplanerna.

- Miljön och klimat är de stora frågorna idag för hela mänskligheten. Vad gäller gruvorna så är det en hemsk utveckling i Sverige, men också internationellt. Det är många frågor som går in i det, det handlar om lokal demokrati och i det här fallet om samernas rättigheter, säger Susanna Fjällström, en av demonstranterna.

I ett mail till Sameradion & SVT Sápmi svarar Nickel Mountains VD Torbjörn Ranta att "bolagsstämman har nu gett styrelsen en fullmakt att fatta lämpligt beslut. Vilket det blir får tiden avgöra".

När det gäller själva manifestationen är Rantas kommentar att "yttrandefriheten är central i demokratiska länder, så också rätten att demonstrera utanför vår stämmolokal. Lika central är aktieägarnas och styrelsens rätt att själva styra över sitt företag".


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista