Uppsala

Kyrkomötet säger ja till ILO 169

4:44 min

Svenska kyrkan säger ja till ILO-konventionen 169, som erkänner urfolks rätt till sin identitet, språk och religion samt traditionell rätt till land och vatten. Med en klar majoritet gav kyrkomötet idag sitt stöd till en motion om ILO 169.
- Jag är glad, säger Hans Stiglund, biskop i Luleå stift.

ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter är en fråga som symboliserat de motsättningar som finns kring landrättigheter i norra Sverige.

Det är med andra ord en het potatis svenska kyrkan fått i sin famn.

Frågan gick till omröstning vid kyrkomötet idag och med röstsiffrorna 139 för, 79 mot och 25 som avstod.

En spontant applåd hördes efter beslutet.

- Jag ville ju att vi skulle ta beslutet redan förra året – samtidigt vet jag att det är en komplex fråga, säger biskop Stiglund.

Det är ledamöterna Olle Burell (s) och Johan Åkesson (s) som lämnat in en motion om att svenska kyrkan ska uppvakta riksdag och regering till stöd för en ratificering av ILO-konventionen 169.

För ett år sedan sa kyrkomötet nej till en liknande motion – vilket möttes av starka reaktioner.

Flera samer lämnade kyrkan efter beslutet.

Svenska kyrkans representanter tycktes tagna på sängen av de starka reaktionerna och flera höga företrädare fick gå ut offentligt för att påpeka att kyrkan faktiskt jobbar med samiska rättighetsfrågor.

Bland annat skrev ärkebiskopen Antje Jackelén ett debattinlägg med rubriken Samernas urfolksrättigheter måste tas på större allvar.

I september sa kyrkolivsutskottet ja till motionen från Burell och Åkesson, en signal om att kyrkan svängt.

Idag fullbordades kyrkans svängning sedan en majoritet av kyrkomötets 251 ledamöter nu alltså sagt ja till ILO 169.

 – Vi är medvetna om att frågan är komplex och att det krävs hårt arbete för att hitta goda lösningar. Men vi måste också vara tydliga med att detta handlar om respekten för samernas mänskliga rättigheter och då måste man hitta lösningar som respekterar urfolksrätten. Svenska kyrkan kan också själv välja att gå före och pröva nya arbetssätt i vår markförvaltning, säger Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio