Deras renar hotar inte längre regnskogen

Jijnjevaerie sameby i Jämtland började oroa sig över att andra urfolk fick lida för att de matade sina renar med foder innehållande palmolja. Samebyn bad foderproducenten göra ett nytt foder åt dem och nu matas renarna med det.

Med gott samvete matar Marianne Persson, Jijnjevaerie samebys ordförande, sina renar eftersom de inte längre hotar regnskogarna.

- Nu har vi börjat mata renarna med ett nytt foder, renfor nära från Lantmännen, precis så som vi ville, säger en glad Marianne Persson.

Jijnjevaerie sameby måste mata sina renar eftersom deras vinterbetesmarker har blivit vindkraftspark och det är vindkraftsbolaget som står för foderkostnaderna. I höstas upptäckte renägarna i Jijnjevaerie att det foder som de matade renarna med innehöll palmolja och det var något som samebyn absolut inte ville. Orsaken är att palmoljefälten tränger ut andra urfolk från sina traditionella marker. Därför krävde samebyn att foderproducenten skulle tillverka ett foder utan palmolja.

- Frågan var inte helt ny för oss eftersom vi arbetat med det här under lång tid. Vi hade redan palmoljefria produkter för våra mjölk- och köttdjur, så konceptet är detsamma, säger Kajsa Öhman, produktionschef vid Lantmännen.

Palmolja utvinns ur palm som planteras i stora fält efter att ha huggit ner regnskog. På Sumatra i Indonesion skulle nya palmoljefält anläggas och eftersom bränder är det enklaste och billigaste sättet så tändes regnskogen på. Men efter att totalt ha tappat kontrollen över elden brann regnskogen i flera veckor och när man lyckades släcka branden hade 20 kvadratkilometer regnskog brunnit.  

Tror du att andra renägare tänker likadant som ni?

- Ja, det hoppas jag. Jag vill inte att vi samer ska vara ett hinder för andra urfolk att överleva, säger Marianne Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: