Konsten som vapen avhandlades på seminarium

2:25 min

Under gårdagens heldagsseminarium om motstånd och motståndets kultur i Umeå avhandlades allt från Samiska protestsånger, till statlig politik och konsten som vapen.

Doktoranden i samiska studier, Moa Sandström som pratade om oemotståndlig motståndskonst tror att konsten har stor betydelse i kampen mot överheten.

- Jag tror att konsten har en enorm betydelse för motstånd eller för kamper över lag. Både när det gäller att visualisera den förändringen man vill försöka uppnå eller att sprida information, eller att göra folk väldigt förbannade, eller att göra folk väldigt stärkta, säger Moa Sandström.

Ja, här innanför i HUMLAB-X på konstnärligt campus i Umeå står Statlig politik, samiska protester och forskning på programmet.  Samiska protestsånger, samiska protester för döva öron och den samepolitiska processen från Skattefjällsmålet till Sametingets invigning är något av det som avhandlas. Men det handlar också, som i Anders Sunnas fall, om Konsten som vapen.

- Man försöker påverka och förändra med hjälp av konsten att man använder det som ett medium istället för att kanske plocka upp ett riktigt vapen, men att man på ett fredligt sätt men på det sätt som man kan beröra människors hjärta på en gång, kanske både positivt och negativt, men att det berör.

Men är det inte väl drastiskt att använda ordet vapen i de här sammanhangen?

- Det kan man tolka på olika sätt, vad man använder som verktyg, som ett medium för den kampen man för, säger Anders Sunna.

- Om man ser på forskning om konst och dess roll för politiken så är konsten en väldigt viktig faktor, som vi bär med oss, ibland ganska omedvetet, men hur vi färgas ändå av filmer vi ser, av musik vi hör, av konstverk vi ser och upplever, just för att konsten har förmågan att beröra människor, så tror jag det är ett svinbra vapen, säger Moa Sandström.

- Det är det hårdaste alternativet, att man kämpar och står emot, att man inte ger efter, säger anders Sunna.

Vilken betydelse har konsten i kampen idag?

- Ja den har mycket betydelse, eftersom det är det sättet man kan påverka mest, men på ett fredligt sätt också, men att det ändå svider i kläderna på de som har makten, säger Konstnären Anders Sunna.

 

 

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: