Olof T Johansson, Tåssåsens sameby. Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi
Olof T Johansson, Tåssåsens sameby. Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi

Samiska protester för döva öron

6:56 min

Under seminariet Motståndets kultur och kulturen i motståndet i Umeå berättade Olof T Johansson om protesterna mot småviltsjakten på 90-talet som ignorerades av myndigheterna.

Under sitt föredrag berättade den före detta sametingspolitikern och renskötaren Olof T Johansson om protesterna mot införandet av småviltsjakten 1992.

- Jag blir bara så arg. Arg över att svenska politiker och beslutsfattare vägrar att lyssna på oss. Det är som om dom är döva, säger Olof T Johansson. 

Vilken betydelse hade era protester då?

- Det retade upp jägarna i alla fall. De är fortfarande uppretade på oss. Jägareförbundet är inte våra vänner och har inte varit sedan dess.

Olof T Johansson menar att all kamp och allt motstånd alltså inte ledde till annat än irritation från Jägareförbundets sida.

Men om ni talade för döva öron och inte blev lyssnade på, varför var du ändå beredd att prata om det här på ett seminarium?

- Jag tycker det är bra att göra en tillbakablick. Det blev en historisk resa bakåt i tiden även för mig. När jag satt och gick igenom gamla handlingar och utkast till demonstrationer, då blev jag så arg. Jag blev så arg över att allt det vi gjorde inte resulterade i något och att beslutsfattarna så konsekvent slog dövörat till och struntade i det vi hade att säga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista