Rönnbäcksgruvans öde i styrelsens händer

"Hittas en köpare är det prioriterat men det finns också två andra scenarier." Det säger Nickel Mountain:s VD Torbjörn Ranta efter att bolagsstämman igår gett styrelsen fullmakt att fatta lämpligt beslut angående gruvprojektet i Rönnbäcken utanför Tärnaby. 

Bolaget Nickel Mountain har sedan 2007 jobbat för att få till en gruva i Rönnbäcken, 25 km söder om Tärnaby. 1,2 miljarder dollar, eller elva miljarder svenska kronor, skulle det kosta att starta upp vad som skulle bli Europas största nickelgruva. Vilket skulle vara mer än de nio miljarder som Northland investerade i sitt misslyckade gruvprojekt i Pajala.

Nickelmineraliseringen i de tre olika ställena i Tärnabytrakten är på 670 miljoner ton och skulle enligt bolagets beräkningar ge 19 års livsstid åt en eventuell gruva. Men halten av mineral är fattig enligt bolagets VD Torbjörn Ranta som för en månad sedan lade gruvplanerna i malpåse.

- Mineralpriserna är i botten, säger han.

Nu har bolagets styrelse fått fria händer att gå vidare när bolagsstämman hölls igår i Stockholm. 

- Rent generellt kan jag säga att de finns tre scenarier. Det första är att ingenting göra och vänta på att mineralpriserna går upp, det andra är att sälja hela rörelsen om det finns en intresserad köpare och det tredje är att vi lämnar tillbaka licenserna.

- Vad styrelsen beslutar vet jag inte. Om någon betalar bra är det väl prioriterat, säger Torbjörn Ranta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio