Rádio Sápmi

Mindre version av årets kulturdagar i Vilhelmina

4:36 min

Idag har Vualtjere Saemien biejjihe/ Samiska kulturdagar i Vilhelmina invigts. Kulturdagarna arrangeras för tredje gången och arrangemanget är en del av att skapa en större förståelse för och om samer och samisk kultur i Kommunen.

Åsa Baer, Klimpfjäll, är för andra året med och ordnar kring det praktiska.

Det var 2011 som Vualtjere Saemien biejjihe / Samiska kulturdagar i Vilhelmina arrangerades för första gången. Andra gången var ifjol efter tre års uppehåll. Årets Samiska kulturdagar är en mini-version av tidigare år.

Men även om tillställningen är mindre i år så är den viktig för Vilhelmina som samisk förvaltningskommun, berättar Laila Daerga, minoritetssamordnare i Vilhelmina kommun. Hon tycker det är viktigt att belysa förvaltningskommunens uppdrag.

Tillställningen har börjat idag och fortsätter till och med lördag med olika aktiviteter. Det arrangeras bland annat sagoläsning med samiskt tema på förskolorna. Fotoutställning av Fia Kaddik och författarbesök med Martin Persson, författare till boken Prickskyttens dagar. Den sjätte december kommer det även att vara en teaterföreställning, Biejve Niejdda- Solens dotter, av Harriet Nordlund och Erik Steen, som en del av kulturdagarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: