ILO 169

Lundgren Skerk: Kyrkans beslut om ILO 169 ett väldigt positivt besked

0:55 min

Igår beslutade Svenska kyrkan att stödja en svensk ratificering av ILO 169. Sametingets vice styrelseordförande välkomnar beslutet.

På tisdagen beslutade kyrkomötet att Svenska kyrkan ska jobba för en svensk ratificering av ILO:s konvention 169 om urfolks rättigheter. För ett år sen röstades en liknande motion ner av kyrkomötet.

Sametingets vice styrelseordförande Josefina Lundgren Skerk (JoF) välkomnar beskedet att kyrkomötet nu tar ställning för konventionen.

– Det är ett väldigt positivt besked. Vi behöver stöd från alla möjliga håll och en så tung instans som kyrkan är betydelsefull för att få Sverige att anta ILO 169, säger Lundgren Skerk. 

Motionen som röstades igenom kommer från Socialdemokraterna i Svenska kyrkan, och du är ju också socialdemokrat. Vad skickar beslutet för signaler till regeringen och Stefan Löfven?

– Jag tycker det är väldigt positivt att se de här moderna tongångarna inom Socialdemokraterna, och jag hoppas att det kommer återspeglas i hela partiet. 

Hur kommer ni i Sametinget jobba vidare i frågan?

– Vi kommer fortsätta lyfta behovet av att regeringen ratificerar ILO 169 och säkerställer samernas mänskliga rättigheter i Sverige, säger Lundgren Skerk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio