Nöjda med kyrkomötets beslut om ILO 169

I tisdags beslutade Svenska kyrkan att anta en motion om att arbeta för att Sverige ska ratificera ILO 169 om urfolks rättigheter. Det var en helomvändning eftersom kyrkomötet för ett år sedan avslog en liknande motion.

Birgitta Simma som arbetar som präst och handläggare i samiska frågor inom Lule stift är glad över beslutet.

- Det känns så bra och så viktigt att kyrkomötet har beslutat arbeta för en ratificering av ILO 169. Nu ska alla samer glädja sig, äta god mat och tänka att en viktig fråga har tagit ett steg framåt.

Birgitta Simma är helt säker på att kyrkomötets beslut kan påverka regering och riksdag eftersom hon menar att kyrkan trots allt har mycket makt och att Sveriges politiker lyssnar till biskoparna och de kyrkliga politikerna. Hon är också nöjd med att kyrkostyrelsen tog på sig att hålla dialog med regering och riksdag angående ratificering av ILO 169.

Vad betyder det här beslutet för samerna när kyrkan nu ställer sig bakom en ratificering av ILO 169?

- Det finns olika åsikter om det bland samerna, en del tycker si och andra så. Jag anser att en ratificering av ILO berör alla samer eftersom den täcker kultur, språk, traditioner, sedvänjor och näringar. Jag tror att många har fastnat i åsikten att ILO bara är bra för rennäringen men så är det inte eftersom samer arbetar med olika näringar och det täcks in i ILO. Man man säga att beslutet är ett delmål, kyrkan har bestämt sig för att försöka påverka Sverige att anta ILO och jag tror verkligen att det här är bra för alla samer, säger Birgitta Simma.

Även Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson är nöjd över att kyrkomötet antagit motionen om att arbeta för en ratificering av ILO 169. Det här skickar tydliga signaler, menar Jonsson.

- Signalen som svenska staten får är att den måste ta hänsyn och bereda samernas rätt till land och vatten på ett annat sätt än man gjort tidigare. Samerna är ett ursprungsfolk som borde ha större rätt till land och vatten och nu pratar jag om alla samers rätt. De samiska rättighetsfrågorna är viktiga och det verkar gå framåt. Jag ser positivt på framtida förhandlingar och dialoger mellan Sametinget och regeringen, säger Håkan Jonsson.

Jonsson menar att kyrkomötets beslut är ett tydligt tecken på en attitydförändring gentemot samerna och det är viktigt med attitydförändringar, även i det övriga samhället.

- Bara under den tid som jag suttit som styrelseordförande, två år, har jag märkt en väldigt stor attitydförändring bland allmänheten och framförallt bland politiker där man får större förståelse för vårt behov att stärka samiska näringar och kultur, där är rätten till land och vatten en av de tyngre frågorna, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio