Jannie Staffansson: Kyrkans beslut att stödja ILO 169 borde kommit för längesen

Nu har svenska kyrkan beslutat att stödja en motion gällande att arbeta för att Sverige ratificerar ILO konventionen 169. Det här beslutet har många väntat på länge.

Jannie Staffansson, Jokkmokk, ser det som viktigt att svenska kyrkan ska stödja en ratificering av ILO och hade väntat sig det här beslutet mycket tidigare.

- Det borde inte ens vara en tvekan, så som det var förra året vars man beslutade att inte stödja frågan. Så det är klart att det är välkommet, men å andra sidan så kändes det som en självklarhet att kyrkan skulle stödja oss i den frågan, med tanke på vad de har utsatt oss för historiskt, säger Jannie Staffansson.

En klar majoritet av kyrkomötet godtog i tisdags en motion där svenska kyrkan arbeta för att Sverige ratificerar ILO konventionen 169. Svenska kyrkan har ändrat ståndpunkt eftersom man förra året avslog en liknande motion som i sin tur väckte starka reaktioner hos samerna.

Lule stifts biskop Hans Stiglund förstår och har sett i Norrbotten att ILO 169 är en komplex fråga men han är ändå nöjd över att kyrkan tagit detta steg framåt.

- Annars tycker jag man sviker både samer och markägare och låter de lokala miljöerna försöka bära de här svåra frågorna. Någon på högre nivå måste ta ansvar och då tror jag det är riksdag och regering som har makt att göra någonting vettigt av det här, säger biskop Hans Stiglund.

Jannie tappade helt förtroendet för Svenska kyrkan och lämnade den eftersom hon anser att kyrkan har gjort så mycket ont mot samerna, som att förbjuda jojken.

- En ursäkt är inte en ursäkt förrän handlingar kommer med den ursäkten, säger Jannie Staffansson.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista