Björn Hedlund. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Björn Hedlund, Sameskolchef. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Fredrik Wersäll, president Svea hovrätt. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Fredrik Wersäll, president Svea hovrätt. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.

Inga rättsliga möjligheter att avsätta sameskolchefen

2:58 min

Statens ansvarsnämnd anser inte att det finns skäl att avskeda Sameskolchefen Björn Hedlund. Trots det vill nu Sameskolstyrelsen förhandla med Björn Hedlund om att avsluta hans anställning.

Men Fredrik Wersäll, som är Svea hovrättspresident, menar att rättsläget mellan Sameskolstyrelsen och Björn Hedlund nu är klarlagt.

- Sameskolstyrelsen har inte visat att Björn Hedlund grovt åsidosatt sina åligganden i tjänsten och därmed kvarstår hans anställning.

Som Sameradion och SVT Sápmi berättat tidigare anser inte Statens ansvarsnämnd att det finns skäl att avskeda Sameskolschefen från sin anställning, efter vårens turbulens kring rektorstillsättningen i Jokkmokk. Trots det har nämnden för Sameskolstyrelsen beslutat att Hedlund inte ska återgå till sin tjänst.

Men hovrättspresident Fredrik Wersäll, i Statens ansvarsnämnd, menar att Sameskolskolstyrelsen i och med ansvarsnämndens beslut inte har några rättsliga möjligheter att avsluta Sameskolchefens anställning. Enda sättet för Sameskolskolstyrelsen att nu få bort Björn Hedlund som skolchef, menar Fredrik Wersäll, är via en förhandling på frivillig väg.

- Alltså, vi har ju konstaterat att hans anställning kvarstår och där har vi det läge som förhandlingarna får utgå ifrån i så fall.

 Men borde Sameskolstyrelsen, som statlig myndighet, följa det beslut ni fattar?

- Ja, det är självklart. Det måste dom göra. Dom är ju bundna vid det beslutet, säger Fredrik Wersäll.

Men det tycks alltså inte Sameskolstyrelsen hålla med om, eftersom Nämnden nu beslutat att förhandla med Björn Hedlund om att avsluta dennes anställning. Mattias Kristofferson är vice ordförande.

- Det är helt enkelt för att vi anser att det är bäst, för all inblandad personal, både organisationsmässigt och för Björn Hedlund, genom att förtroendet från båda håll han anses vara naggat i kanten, säger Mattias Kristofferson.

Det var ju ni i Sameskolstyrelsen som vände er till Statens ansvarsnämnd. Borde inte ni som statlig myndighet hålla er till ansvarsnämndens beslut?

- Ja, det kan ju tyckas så, men vi anser att vi har rätt i våra orsaker till varför vi vill avsluta hans anställning kan man säga.

Varför vände ni er till Statens ansvarsnämnd när ni ändå inte följer deras beslut?

- Det kan jag inte riktigt svara, för det var ju just när jag, jag kom ju in så sent i Sameskolstyrelsen så jag har inte riktigt varit med på det beslutet, säger Mattias Kristofferson.

- Dom har inget val annat än att följa det. Dom kan inte påverka det förhållandet att vi i ansvarsnämnden har funnit att anställningsförhållandet består. Det kan dom inte påverka. Sedan om de vill avsluta anställningen på andra grunder, genom någon frivillig uppgörelse eller på annat sätt, då är det något som ligger helt vid sidan av ärendet som vi har hanterat, säger Svea hovrättspresident Fredrik Wersäll.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista