Ailu Valle Foto: Johnny Skoglund/Sameradion
1 av 2
Ailu Valle Foto: Johnny Skoglund/Sameradion
Outi i Pieski vid vernissaget för finalisterna i kategorin duodji, design och konst. Foto: Marie-Louise Niia/ SVT Sápmi
2 av 2
Outi i Pieski vid vernissaget för finalisterna i kategorin duodji, design och konst. Foto: Marie-Louise Niia/ SVT Sápmi
Rádio Sápmi

Finska Sápmi gästar de härjedalska skogarna

I helgen finns möjligheten att uppleva samisk samtidskonst under festival Mörkertid i Lillhärdal. 

Mera om Mörkertidsfestivalen idag i Rádio Sápmi idag mellan kl.15-16

- Det händer så mycket spännande i samisk samtidskonst som vi vill visa. Vi bor ju i Sápmis söderligaste delar, säger producent Flavia Devonas Hoffman på Härjedalens kulturcentrum.  

- Outi Pieskis landskapsmålerier är helt unika, med inslag av hantverk. Det liknar inget annat jag sett, säger Flavia som ser fram emot utställningen. 
Outi Pieskis konstvärk, så är det stora landskapsmalerier där man kan se hur hon förkroppsligar att naturen har själ. Där naturen har fått kläder genom element från kolten i sig. 

Härjedalens kulturcentrum är en privat institution och öppnade 2012 efter 16 månaders rekonstruktion av det gamla Folkets hus i Lillhärdal. Det är paret Flavia Devonas Hoffman och Andreas Hoffman som äger huset, men Intresseföreningen Härjedalens Kulturcentrum driver veksamheten där paret jobbar som producent och konstnärlig ledare. 

- Det har visat sig att mer folk kan nås om våra evenemang äger rum i samband med en festival. Därför arrangeras minst tre festivaler varje år, där Mörkertidsfestival, en festival kring nutida samisk konst och kultur är en av dom, berättar Flavia. 

På fredag visas de samiska kortfilmerna "7 saami stories", på lördag är det vernissage med Outi Pieski i Lillhärdal och senare samma kväll konsert med rapparen Áilu Valle i Sveg. 

- Hans texter är på engelska, nordsamiska och finska. Han kommer såklart introducera sina låtar, så man har möjlighet att hänga med även om man inte förstår. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".