Per Nils Gunnare Foto: John Kuoljok
Per Nils Gunnare Foto: John Kuoljok

Hur man kontrollerar renbetet på förvintern

Oaidnet dal mii šaddá das
6:10 min

I dagens program hör du Per Nils Gunnare som gäst, vi pratar om hur man kontrollerar renbetet på förvintern och om det ligger någonting i forskarnas rapporter om klimatförändringar.

I dagens program hör du Per Nils Gunnare renskötare i Duorbon Tjärro inom Jokkmokks kommun , vi pratar om hur man kontrollerar renbetet på förvintern och om det ligger någonting i forskarnas rapporter om klimatförändringar.

 Per Nils berättar att det är lövbärande hedar han uppsöker när han ska kontrollera renbetet. Han gräver en grop där han studerar om laven har blivit isig och om det är bra förutsättningar för renbete under vintern. Han har gjort en beteskoll för en vecka sedan och kunde då konstatera att laven hade en viss isbildning. Det kan hända mycket och man får se om ett tag när snön har satt sig vad som händer med vegetationen. Han vill helst att det ska vara lång barmarkstid och att marken får bli kall. Därefter kan det få komma ett snötäcke som efterföljs av stadigt kallväder.

Reporter John Kuoljok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".