Vilhelmina/Vualtjere

Jojk öppnade Vilhelminas kulturdagar

Igår började kulturdagarna i Vilhelmina. De besökare som tog sig dit fick höra invigningsjojk och berättelser om Fia Kaddiks fotande.

- Jag tycker det är viktigt, speciellt i de här inlandskommunerna och i de samiska förvaltningskommunerna, att vi får synas i alla dessa samhällen, säger Fia Kaddik.

Lena Skott Lundin som är same från Vilhelmina området tycker att det är bra och roligt med kulturdagarna. Hon tycker även det blir bra att det är årligt återkommande. Hon var på invigningen för att titta på utställningen som Fia Kaddik har uppsatt i kyrkstaden i Vilhelmina.

- Det är jättefina bilder och det speglar den samiska kulturen och renskötseln och det är en jättefin utställning, säger Skott Lundin.

Åsa Baer även hon från Vilhelmina området tror att kulturdagarna ska ge något positivt till områdets samer.

- Jag tror att det ska både minska och motverka rasism, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: