Upp till kamp med ny Jannok låt

2:35 min

Idag släpper Sofia Jannok en kamplåt. Själv menar artisten att hon bara ansluter sig till en lång tradition av samisk kamp, där varje decennium haft sin egen kamp och låtar förknippade med den kampen.

Första singeln i Sofia Jannoks kommande album We are still here är en ČSV-låt, en kamplåt. Idén kom i och med arbetet med en video från förra plattan, där hon tog upp både Alta, Gallok och Elsa Laula.

- Jag tar ju bara vid där mina förfäder slutade jojka, eller slutade kämpa, så tar jag bara vid i min samtid. Sedan när jag lämnar så kommer förhoppningsvis nästa generation också föra det vidare, så att man hela tiden ser att man är del i en lång historia av människor som sagt ifrån. Och jag gör bara det jag lärt mig, säger Sofia Jannok.

I slutet av videon sprayade hon We are still here på väggen, fast på samiska och den nya låten tar upp den samiska kampen, men också ur ett globalt perspektiv.

- Ni har försökt trycka ner oss hur länge som helst, men vi är så starkt förknippade med själva jorden vi går på, så har man inte lyckats utplåna oss än, så kommer man inte göra det i framtiden heller.

Det är att säga ifrån det handlar om, men ger det resultat också?

- Det hoppas jag. Det måste jag bara tro att det gör och jag ser ju ett resultat i varje ny person jag fångar från scenen, som kommer fram efteråt och säger jag visste inte det här, oj, jag visste inte vad Sápmi var. Då väcker jag positiv nyfikenhet hos en enda person att ta reda på mer själv. Då har ju jag vunnit. Då är det en seger i sig. Jag tycker att musiken har jättestor makt att komma utanför de rum där de här frågorna vanligtvis tas upp, säger Sofia Jannok.

Se musikvideon till Jannoks nya låt We are still hereGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: