TF skolchef Annechatrin Brandén. Foto: SVT
1 av 3
TF skolchef Annechatrin Brandén. Foto: SVT
Björn Hedlund. Foto: Anne-Ravna Allas/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 3
Björn Hedlund, Sameskolchef. Foto: Anne-Ravna Allas/ Sameradion & SVT Sápmi
Jokkmokks sameskola. Foto: SVT
3 av 3
Jokkmokks sameskola. Foto: SVT

Tre miljoner kronor i underskott för sameskolorna

Sameskolstyrelsen ligger drygt tre miljoner minus i budgeten och har infört köpstopp på alla sameskolor. Men trots det dystra läget ger tillförordnade skolchefen Annechatrin Brandén barnen ett löfte: Ni ska inte drabbas.

2015 har vi varit ekonomiska, menar TF skolchef Annechatrin Brandén. Hon är chef för fem sameskolor och samiska förskolor, i Karesuando, Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Tärnaby, som tillsammans har 320 barn. Sameskolstyrelsens budget i år är 71 miljoner. 

Nu visar senaste budgetuppföljningen att underskottet är 3,3 miljoner, och det ökar hela tiden. Orsakerna är bland annat att de har två skolchefer anställda: Björn Hedlund kostar 89 000 i månaden, 62 000 i lön och resten sociala avgifter. Annechatrin Brandén kostar 88 000 plus moms då hon jobbar för ett bemanningsföretag.

Dessutom har Sameskolstyrelsen för två veckor sedan beslutat att inleda uppsägningförhandlingar med skolchefen Björn Hedlund, trots att han inte har gjort något formellt fel enligt Statens ansvarsnämnd, som granskat den anmälan som Sameskolstyrelsen gjorde mot Hedlund.

Ett avgångsvederlag i miljonklassen är att vänta om det blir förhandlingar med Björn Hedlund, liksom förra gången Sameskolstyrelsen gjorde sig av med en skolchef. Officiellt avgick Britt Allas Labba på egen begäran 2011 och fick 2,6 miljoner kronor i vad Sameskolstyrelsen kallade avgångsvederlag.

Utöver det är Sameskolstyrelsen dessutom i en tvist Arbetsdomstolen, gällande Magnus Vannar. Vannar anställdes först som rektor till Jokkmokks sameskola men fick sedan inte jobbet. 

TF skolchef Annechatrin Brandén som jobbat sedan bråken inom Samestyrelsen började i år har till utbildningsdepartemetet skrivit att hon önskar att de får låna pengar av finansdepartementet för att klara årets utgifter.

I brevet beskriver hon framförallt tre orsaker till underskottet. (Se brevet i bilagan här nedan.)

En av de större utgiftsposterna är hon själv, det vill säga styrelsens beslut att ha två skolchefer anställda. En annan post är rektorstillsättningarna till sameskolan i Jokkmokk. Dessutom kommer advokatkostnader på det, bland annat för arbete med Sameskolstyrelsens anmälan av Björn Hedlund till Statens ansvarsnämnd. Notan för det är nu uppe i 1,1 miljoner. Själv skyller hon på skolchefen Björn Hedlund:

- Att ha köpt in två löpband till sig själv för att man själv är träningsfixerad hör inte till vår verksamhet. Det ramlade även in andra fakturor över oss fram till maj månad, alla är inköp som han gjorde, säger Brandén och fortsätter:

- Vi har haft ekonomiskt tänkande det här året. Vi har fokuserat på verksamheterna och verksamheternas utveckling, alltså undervisning och bra skolor, och vi satsar på personalen.

Brandén säger att Sameskolstyrelsen och skolchef har gemensamt budgetansvar och nu försöker man lösa situationen. En konkret åtgärd är köpstopp på samtliga sameskolor.

- Och när vi talar om konsekvenserna menar jag att vi inte ska behöva dra ner på personal, barnen ska inte drabbas, vi ska försöka skära ner på andra kostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".