Sametingets kulturnämnd kritiseras för överdrivet kontrollsystem

Samiska skribent- och författarföreningen Bágo förvånas över Sametingets kulturnämnds arbetssätt. Det eftersom nämnden vill ha in så detaljerade uppgifter om deras projektansökan. “Det väcker obehag”, säger Nils-Henrik Sikku i Bágo.

Samiska skribent- och författarföreningen Bágo har sökt 69 000 för att lyfta Samisk litteratur och författarskap under Jokkmokks marknad i februari nästa år. Det är en repris i ny tappning, föreningen anordnade ett event även under den senaste marknaden. Till projektet har de sökt 25 000 från Sametingets kulturnämnd. I ansökan fanns inga namn på de medverkande, därför har kulturhandläggarna på Sametinget önskat in mer uppgifter. I ett mejl skriver de och frågar vilka de tilltänkta författarna är och hur arrangemanget ska marknadsföras?

- Det väcker obehag, man känner av att det inte är riktigt. Då dyker de här principiella frågorna upp, vem är det som har rätten att bestämma vem och vilka som ska prata, vilka ska uppträda, vilka ställer ut. Är det verkligen nödvändigt att Sametingets kulturnämnd utreder vilka som ska vara med i vår tillställning, säger Nils-Henrik Sikku som skrivit ansökan.

Karin Mannela är ordförande för kulturnämnden. Hon säger sig förstå hans synpunkter men slår ifrån sig.

- Du får ringa till handläggarna. Det är något som administrationen gör när de färdigställer för oss. Jag står inte alls bakom det där, jag är inte och styr över deras jobb.

Men när vi ringer till tjänstemännen som handlägger ärendena på Sametinget så låter det annorlunda. Kulturhandläggarna beskriver att det just är sådana uppgifter som brukar efterfrågas av politikerna i kulturnämnden, en sorts praxis som vuxit fram. De säger också att Karin Mannela vill ha en briefing om alla projektansökningar innan kulturnämnden träffas och håller sina möten där de delar ut medel till projekt.

Nils-Henrik Sikku som gjort många liknande ansökningar säger att sådana här detaljerade frågor inte kommer från andra han söker pengar ifrån

- Det kan hända att Sametinget har en god mening med det hela, men normalt sett frågar inte bidragsgivarna vilka personer som ska uppträda, normalt litar de på oss.

Sametingets kulturnämnd vill också ha in offerter för bland annat ljus, ljud och teknik av Bágo skribent- och författarförening. Något som gör att projektansökningar till Sametingets kulturnämnd blir jobbiga att göra.

- Det är ytterst sällan man stöter på att man måste redovisa innan man har gjort avtal. Hur man tänker sig, vilka som är påtänkta? Det är en sak som känns i ryggraden att vi kanske har nått någon gräns här.

Karin Mannela har sen igår förmiddag ej nåtts för ytterligare kommentarer.


Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: