Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Inrikesminister Anders Ygeman ska föra frågan vidare till justitieministern Morgan Johansson. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
Jörgen Jonsson, ordförande i SSR. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Jörgen Jonsson, ordförande i SSR hoppas att man tar problematiken med renstölder på allvar och gör någonting åt det. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.

Ygeman beredd att skärpa lagstiftningen vid renstöld

2:02 min

Svenska Samernas Riksförbund har träffat inrikesministern Anders Ygeman för att lyfta upp frågan om renstölder i Sverige.  - Den frågan är jag beredd att titta på och där är också frågan om det ska vara mer likt ett jaktbrott med de konsekvenser som det får, säger Anders Ygeman efter mötet.

Jörgen Jonsson, ordförande för SSR menar att det svenska rättssamhället brister vid den typen av brott. Polisen lägger inte ner tillräckligt med tid för att lösa dem och den problematiken finns över hela Sápmi.

Tidigare i år har SSR uppmanat polisen att ta krafttag mot renstöldsbrott och som Jörgen Jonsson menar i vissa fall också är hatbrott mot samer. Uppmaningen har inte fått gehör hos någon myndighet och därför vänder sig SSR nu till inrikesminister Anders Ygeman.

Anders Ygeman säger till Sameradion & SVT Sápmi att han och SSR har haft ett bra möte där de diskuterat vad som skulle kunna göras på olika plan.

- Dels det polisiära, dels det straffsrättsliga och det demokratiska samtalet som är kontakterna mellan samerna och det resterande samhället, säger Anders Ygeman.

När det kommer till kravet om större polisiära insatser menar Ygeman att det är något som polisen själv bestämmer om men han menar att ofta är brotten svårutredda utan vittnen och spår men han säger också att det finns ett antal fall som är mer lättutredda med vittnesuppgifter och dem måste polisen utreda.

Gör polisen för lite för att utreda det här brotten?

- Det kan vara så på sina håll, säger Anders Ygeman.

SSR vill att straffsatsen för renstölder höjs, vad är din kommentar till det?

- Den frågan är jag beredd att titta på och där är också frågan om det ska vara mer likt ett jaktbrott med de konsekvenser som det får. Jag är beredd att skärpa lagstiftningen vid renstöld men först måste vi titta på den och jämföra den med andra typer av brott. Renen är frigående betande, samtidigt som det inte är ett vilt levande djur, därför får den en särställning i faunan men också i lagstiftningen. Frågan är vilken lagstiftning som är mest tillämpbar, säger inrikesminister Anders Ygeman och tillägger att han ska föra frågan vidare till justitieministern Morgan Johansson.

Jörgen Jonsson är nöjd med mötet och att SSR fick möjlighet att framföra sina krav till Ygeman och Jonsson har förhoppningar om att frågan tar ett kliv framåt.

- Jag hoppas att man tar tag i frågan och tar problematiken på allvar och försöker göra någonting åt det, så att inte uppfattningen blir att det är bara att skjuta renar och ingen saksöks för det. Vi kommer att ligga på, följa det här arbetet och kräva svar av de ansvariga som jobbar med frågan, säger Jörgen Jonsson, ordförande i Svenska Samernas Riksförbund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista