Jessica Schiefauer
1 av 2
Jessica Schiefauer vann med boken När hundarna kommer. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Stina och Petter Stoor
2 av 2
Stina och Petter Stoor på Augustprisgalan. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Kärlek, hatbrott och nynazism i årets bästa barn- och ungdomsbok

På måndagskvällen delades årets Augustpris ut på konserthuset i Stockholm. En bok om kärlek, hatbrott och nynazism på 90-talet vann i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Författaren Jessica Schiefauer menar att boken är lika aktuell idag.

- Vi pratar om barn och ungas läslust och läsförmåga minskar, vi har en värld som står i brand. Vi behöver människor som växer upp från och med nu, som har med sig det som litteraturen kan ge, kritiskt tänkande, säger författaren Jessica Schiefauer.

Hon tycker att det är viktigt att alla böcker som diskuterar vad är det att vara människa idag kommer fram.

- Vad har vi för ansvar, vad har vi för plikter, vad har vi för rättigheter, vad känner vi, vad är okej att känna.

Jonas Hassen Khemiri vann den skönlitterära kategorin med boken Allt jag inte minns och Karin Bojs vann fackbokskategorin med Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren.

Men det blev inget Augustpris för Maja Hagerman som skrivit om rasbiologen Herman Lundborg. Inte heller för Stina Stoor och boken Bli som folk.

- Det är ju lite hemskt att säga det, det hade varit underbart att vinna, men det är en otrolig lättnad att inte vinna. Det känns som att, nu kommer jag någonsin skriva något mer, säger Stina Stoor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista