Sverige

Frisläppt efter misstanke om terrorplaner

Den man som i torsdags anhölls av polis misstänkt för terrorplaner i Sverige är frisläppt och inta misstankar mot honom kvarstår. Men terrorhotet ligger kvar på samma höga nivå.  

Duorasdaga ohce boliissat vejolaš terrorista Bolidenis. Ikte luittii alaguoddi navdojuvvon olbmá ja visot sivaheamit su vuostá leat sihkkastuvvon. Terrorballu Ruoŧas ii leat goitge luoitan.

I torsdags var det fullt drag i byn Boliden då polisen sökter efter en möjlig terrorist. En 22-årig man anhölls men släpptes fri av åklagaren på söndagkväll. Terrorhotet i Sverige kvarstår dock på samma höga nivå.

- De misstankar som har funnits har förändrats mot bakgrund av de utredningsåtgärder som genomförts under anhållandetiden och det är det som ligger till grund för att jag fattat beslutet om att han ska försättas på fri fot och att han inte längre är misstänkt..... Det finns saker som det finns skäl att utreda vidare även om den här personen inte längre är misstänkt, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Stockholms tingsrätt.

Förra onsdagen höjde SÄPO terrorhotsnivån till fyra på en femgradig skala, det är det högsta någonsin i Sverige. SÄPO:s bedömningar utgår från information och händelser runtom i världen som kan kopplas till att terrorhotet i Sverige förändras. Bedömingen görs kontinuerligt och kan förändras snabbt.

- Vi kommer att genomföra ett antal kompletterande förhör med personer för att få fram information om det enligt uppgift planerade attenatet. Vårt arbete syftar hela tiden och fram för allt i detta ämne att helt kunna avfärda attentatetsplanering mot Sverige, säger Mark Vadasz, kommunikationschef vid SÄPO.

SÄPO fortsätter med att utreda de oklarheter som finns angående det eventuella terrorplanerna i Sverige och håller nära kontakt med de olika ländernas säkerhetstjänster i Europa. Allt på grund av terrorattentatet i Paris och det planerade attentatet i Bryssel.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".