Unga vargar i hägn på morgonpromenad mellan mat och lek. Foto: Hasse Persson
Licensjakt på varg överklagas. Foto: Hasse Persson

Licensjakt på varg överklagas

Jägarnas Riksförbund överklagar Länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg i Gävleborg till Naturvårdsverket. Förbundet vill att tilldelningen minst ska fördubblas.

För två veckor sedan meddelande Länsstyrelsen Gävleborg att de beslutat om licensjakt inom reviret Åmot/Ockelbo. Syftet är att minimera konflikter mellan människor och djur. Det är ett beslut som nu överklagas av Jägarnas Riksförbund. 

Vid förra vinterns inventering bedömde Viltskadecenter att Gävleborg helt eller delvis berördes av åtta revir och familjegrupper. Sedan dess har det skett en ny föryngring och Länsstyrelsen Gävleborg är också medveten om att det kan finnas minst tre revir till i länet, enligt Jägarnas Riksförbund.

Länsstyrelsen beslutade att jakt skulle ske i bara ett revir, och på maximalt sex vargar, i Gävleborg. För lite tycker Jägarnas Riksförbund, som vill se en fördubbling av antalet vargar att skjuta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista