Ragnhild Nilsson. Foto: Privat
Ragnhild Nilsson. Foto: Privat

Ragnhild Nilsson: Sverige saknar en aktiv samepolitik

Ragnhild Nilsson: Pratar fortfarande om samiska frågor som ett särintresse
1:52 min

Sverige visar upp en bristande samepolitik - när det saknas samisk representation i den svenska delegationen på klimatmötet i Paris.

Det menar Ragnhild Nilsson, doktorand på Statsvetenskapliga Institutionen vid Stockholms Universitet.

- Framförallt så tycker jag att det visar på avsaknaden av en aktiv samepolitik från statens sida. Där faktiskt kravet på att representera sig själva i externa sammanhang är en av de viktigaste delarna av samiskt självbestämmande, som man fört fram från det samiska samhället.

Igår startade klimattoppmötet i Paris med över 150 stats- och regeringschefer på plats. Däribland hittar vi också Finland och Norges delegationer som bägge har samisk representation. Men detta gäller inte Sverige, där man från regeringens sida säger att det inte behövs - eftersom de 59 ledamöterna representerar hela Sverige och inte bara en region.

- Det visar ju att man på intet sätt ser Sametinget som en jämbördig part. Att man fortfarande pratar om samiska frågor som ett särintresse. Som en lokal och regional fråga och inte en fråga som är viktig för nationerna, säger Ragnhild Nilsson.

Syftet med klimatmötet som pågår ända fram till den 11 december är att enas om hur man ska agera i klimatfrågan framöver.
Sametinget har fått möjlighet att vara med i Paris, men inte inne på själva förhandlingarna, utan i zonen utanför där de kan prata med delegaterna när de har paus från mötet. Och att samerna inte har beretts en plats i själva förhandlingarna är förundrande, tycker Ragnhild Nilsson.

- Klimatfrågan är ju en av de frågorna som urfolk världen över driver som en av de viktigaste frågorna. Det har ju också varit ett fokusområde för det samiska folket i de nordiska länderna under väldigt lång tid. Och därför vore det naturligt precis som Finland och Norge ser det, att man därför också har en samisk representation i sina delegationer, säger Ragnhild Nilsson, doktorand på Statsvetenskapliga Institutionen vid Stockholms Universitet.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".