Vargar. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
1 av 2
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
Marita Stinnerbom, Guovssonásti. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Marita Stinnerbom, Guovssonásti. Arkivfoto: Sameradion & SVT Sápmi

Naturvårdsverket: Utan invandring måste vargstammen öka kraftigt

Marita Stinnerbom: Det kommer att bli ett stort problem för rennäringen
1:37 min

Naturvårdverket vill att vargar österifrån ska kunna invandra fritt genom renbetesområdet - för att ge nytt blod till den skandinaviska vargstammen i södra Sverige.

Minimikravet är att en varg vart femte år invandrar - och om det inte sker måste vargstammen ökas upp till 1700 djur - för att den ska överleva, anser Naturvårdsverket.

Men en så drastisk ökning skulle innebära stora konsekvenser för rennäringen, säger Marita Stinnerbom, partiledare för Sametingspartiet Guovssonásti.

- Det kommer att bli ett stort problem för rennäringen och det kommer inte kunna hanteras. Jag tror överhuvudtaget att Sverige inte kan hantera en sådan stor vargstam säger Marita Stinnerbom.

I Naturvårdsverkets rapport föreslås att en varg var femte år ska kunna invandra och röra sig fritt genom renbetesområdet, ner till den skandinaviska vargstammen för att tillföra nytt blod. Men om detta ska vara möjligt måste rennäringen få agera snabbt om läget blir akut, säger Guovssonástis partiledare Marita Stinnerbom:

- Vargen ska överhuvudtaget inte vara i renskötselområdet, utan det måste vara snabba åtgärder att den ska bort därifrån. Det får inte ligga i myndigheterna att vi ska ha varg i renhjordarna.

Är en invandring inte möjlig så menar Naturvårdsverket att vargstammen måste öka från de nuvarande 400 individerna till 1700 vargar, för att förhindra inavel. Det skulle innebära en fyra gånger så stor vargstam som idag. En sådan här ökning skulle i sin tur innebära att antalet ungvargar som söker sig till renskötselområdet för att bilda revir skulle öka drastiskt, skriver Naturvårdsverket i sin rapport.

Men från rennäringshåll så har man förslag på en annan lösning.

- Från rennäringens sida så vill vi ha en buffertzon från renskötselområdet. Vi tar ju så stort ansvar för den rovdjurstam vi har idag. Och vi kan inte ta ansvar för vargstammen helt och hållet själva heller, säger partiledaren för Guovssonásti, Marita Stinnerbom.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".