Foto: Andreas Kuhmunen.
1 av 3
Det här var vad som mötte Anderas Kuhmunen när han var ute i renskogen. Foto: Privat/Sameradion & SVT Sápmi
Andreas Kuhmunen. Foto: Anna-Karin Niia/Sameradion & SVT Sápmi
2 av 3
Andreas Kuhmunen. Foto: Anna-Karin Niia/Sameradion & SVT Sápmi
Anderas Kuhmunen hittade skotthål i renarna. Foto: Privat/Sameradion & SVT Sápmi
3 av 3
Anderas Kuhmunen hittade skotthål i renarna. Foto: Privat/Sameradion & SVT Sápmi
#Rentjuvar

Renar skjutna och lämnade att plågas till döds

Igår hittades två skjutna renar i närheten av Yrttivaara, några mil öster om Gällivare. Den ena renen levde men låg ner i snön och plågades mot döden när renskötaren hittade dem.

På torsdagen hittade renskötaren Andreas Kuhmunen två renar som blivit skjutna i närheten av Yrttivaara, 60 km öster om Gällivare i Norrbotten.

 – Vajan levde ännu när jag hittade den, säger Andreas Kuhmunen, renskötare i Baste sameby.

Han och kollegan flyttade för en vecka sedan ner till området, som är deras vinterbetesland.

Andreas var ute för att i vanlig ordning titta till renarna, det var då han upptäckte en ren som låg ner vid älvkanten. Han trodde det var en sjuk ren och stannade.

 – Renen ställde sig upp, men föll ihop på en gång. Då såg jag att benet var av.

Andreas Kuhmunen avlivade renen för att avsluta plågorna och började undersöka renen. När han slaktat och flått renen, såg han det han hade misstänkt - skotthål.

 – Det känns inte alls bra och helst inte att sedan få se kalven som ligger död ett 40-tal meter därifrån, säger Kuhmunen.

Han berättar att han vid upptäckten ringde polisen direkt och eftersom polisen hade en patrull i Hakkas så var två poliser snabbt på plats. Enligt Kuhmunen tar poliserna bilder och säkrar spår.

Förunderskningsledare Ola Folkebrant säger att han inte ställer upp på intervju och hänvisar till polisens informationsenhet. Där svarar man att man inlett förundersökning. Man har säkrat vissa spår och kan bekräfta att händelsen ska ha skett för någon dag sen. 

- Vilka spår man säkrat vill vi inte gå ut med av utredningstekniska skäl, men en analys av spåren pågår just nu, säger Kristina Lantto vid informationsenheten.

Yrttivaara ligger bara ett par mil från Äijävaara, inom samma område där det tidigare förekommit många renstölder och renplågeri. Något som Sameradion & SVT Sápmi kunde avslöja redan i våras och som TV4:s Kalla Fakta sedan följde upp i ett av sina program i höstas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".