Sameby har ingått samverkansavtal med gruvbolag

Gruvbolagets VD Bengt Ljung: Avtalet är inget godkännande
2:51 min

Samebyn Ran har nyligen ingått ett samverkansavtal med gruvbolaget Botnia exploration inför gruvbolagets ansökan om bearbetningskoncession i Vindelgransele.

Botnia exploration arbetar nu med att ansöka om tillständ för att bryta guld i skogarna runt Vindelgransele. 

För en dryg vecka sedan började samverkansavtalet gälla mellan bolaget och samebyn.

Avtalet innebär att samebyn kan delta vid möten och få kompensation för detta, både för resor och arbete. Samebyn kan också hjälpa till som konsulter under processen. Bolaget ska också göra en rennäringsanalys där samebyn får full insyn i arbetet, berättar Göran Jonsson, ordförande i Rans sameby.

Den aktuella ansökan gäller området Vindelgransele, ett område mellan Lycksele och Malå i Västerbotten. Det ligger i delen just där samebyns marker är som smalast och har sina vinterbetesmarker.

 Område är ett mineralrikt område. Gruvbolagets målsättning är att driva småskalig gruvbrytning, men Göran Jonsson ställer sig frågande till det, innebär det bara ett hål i marken, som Jonsson själv uttrycker det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".