Christina Åhrén, Min Geaidnu. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Christina Åhrén, Min Geaidnu. Arkivfoto: Sameradion & SVT Sápmi
Ol-Johán Sikku. Foto: Olle Kejonen / Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Ol-Johán Sikku. Arkivfoto: Olle Kejonen / Sameradion & SVT Sápmi

Sametingspolitikers dubbla roller ifrågasätts

Christina Åhrén: Det finner jag olyckligt
2:23 min

Sametingspolitikern Ol-Johán Sikku anställdes som utredare vid Samiskt språkcentrum. Nu riktar flera partiledare kritik mot Sikkus dubbla roller.

- Rent politiskt tycker jag att politiker ska välja mellan att vara politiker eller tjänstemän. Och den här utredaren är ju både plenumsledamot och tjänsteman, och det finner jag olyckligt, säger Christina Åhrén ledamot i Sametingets styrelse.

Ol-Johán Sikku tvingades i våras lämna sitt parti Min Geaidnu, efter att partistyrelsen riktat misstroende mot honom och ställt krav om hans avgång. 

Sikku var då vice styrelseordförande i Sametinget och ordförande i näringsnämnden. Dessa förtroendeuppdrag lämnade han men fortsatte som ordinarie ledamot i Sametingets folkvalda församling.

I somras sökte Sametinget en projektledare till språkcentrum, en person som skulle arbeta som utredare gällande de samiska språken. Tre personer sökte jobbet men Sikku ansågs mest lämplig för uppdraget, som löd så här:

”Belysa samisk utbildningsväg från förskola till universitet utifrån nuläge till önskeläge och visa på vilka behov som finns och peka ut vilka åtgärder ska vidtas och vilka ändringar som behöver göras i lag/förordning. Definition på önskeläge är då undervisningen säkerställer att språkinlärning och språkutveckling är optimal.” 

Sikku anställdes under knappt två månader, en så kallad visstidsanställning, och fick en månadslön på 38 000 kronor.

Landsförbundet svenska samers partiledare Lars-Jonas Johansson reagerar starkt mot att Sikku anställts till det här jobbet, särskilt eftersom det handlar om en ensamutredning i en av Sametingets viktigaste frågor. 

Johansson säger att kanslipersonalen som hastigast nämnde den här anställningen vid ett styrelsemöte tidigare i höstas.

 – Men det här är något vi får ta upp på styrelsemötet i Kiruna den här veckan, säger Johansson.

Även från oppositionens håll så tycker Samelandspartiets ledare Ingrid Inga att det inte känns bra att en Sametingspolitiker även arbetar som tjänsteman vid Sametinget.

Anders Lidström, Professor vid Statsvetenskapliga institutionen på Umeå Universitet, menar dock att det inte finns något formellt hinder för en politiker att åta sig tjänstemannauppdrag som detta.

Inte heller Sametingets kanslichef Anja Taube, som anställt Ol-Johán Sikku, ser hans politiska position som ett problem.

- Det är en demokratisk rättighet att vara politiker och ändå kunna inneha en tjänst inom stat och kommun. De flesta kommuner har ju både lärare och vårdpersonal och andra som är politiskt förtroendevalda. Att vara fritidspolitiker och samtidigt vara anställd inom offentlig sektor är ju inget som är konstigt på något sätt utan det är ganska vanligt, säger Anja Taube och fortsätter: 

 – Hade man varit Sametingets styrelseordförande, ja då säger det sig självt, då kan man inte vara anställd av Sametinget, säger Anja Taube.

Taube menar också att detta inte är något ovanligt inom landsting och kommun.

- Jag vet sedan tidigare att det har funnits förtroendevalda politiker som också har varit anställa i Sametinget. Men utifrån den värld jag känner till bättre - landsting och kommun, så är det inte ovanligt att man kan ha en tjänst i landsting och kommun och samtidigt vara fritidspolitiker, säger Sametingets kanslichef Anja Taube.

Men Christina Åhrén menar att det kan vara svårt att hålla sig objektiv när man sitter på två stolar samtidigt, och särskilt viktigt är det när det gäller en ensamutredning.

- Man ska kunna känna sig säker på att en tjänstemannautredning är objektiv, säger Christina Åhrén.

I samband med att Ol-Johán Sikku tvingades lämna Min geaidnu så gjordes också en polisanmälan mot honom. Enligt polisen pågår en utredning, men i överigt vill man inte säga något utan hänvisar till förundersökningssekretess.

 – Det har jag inga kommentarer kring, säger Min geaidnus partiledare Christina Åhrén.

Gällande polisanmälan svarar Sametingets kanslichef i ett mejl till Sameradion & SVT Sápmi:

"Vi begär inte ut registerutdrag inför rekryteringar. Undantag finns tex min tjänst, där inhämtas i regel personuppgifter från olika register innan anställning."

Ol-Johán Sikkus utredning för Sametingets språkcentrum har titeln: Kritisk utbildningssituation för det samiska språket, radikala beslut måste tas nu!

Utredningen ska ingå i den årliga rapport som Sametingets språkcentrum publicerar. Enligt Sametingets kansli är utredningen inte offentlig ännu, utan fortfarande endast ett arbetsmaterial.

Men Ol-Johán Sikku har själv offentliggjort den via sociala medier och i länken här nedan kan läsa utredningen och Sikkus förslag.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".