Övertorneå

Polissamarbete i finsk-svenska gränsområdet närmar sig

Finsk-svenska polissamarbetet går stadigt framåt. Utbildningen för poliserna på bägge sidor om gränsen går in i sitt slutskede och blir klar till sommaren. Polisen har goda förhoppningar inför samarbetet men innan det måste alla hinder lösas.

Ännu kan polismannen Anders Ekersund i Övertorneå inte agera som polis på andra sidan gränsen, men kanske inom en snar framtid eftersom han hör till den grupp poliser från både Sverige och Finland som i projektform lär sig att samarbete över gränsen.

- Ponera att vi hamnar i norra Pajala och dit har vi en framkörning på tjugo mil och så händer det något någon annanstans, våld i nära relation eller misshandel, vad som helst som kräver polisiär närvaro eller resurs. Då är det enormt bra om vi då kan få hjälp från finska sidan, säger  Anders Ekersund.

Gränsen mellan Sverige och Finland är ungefär 40 mil lång och syftet med polissamarbetet är att förbättra servicen för befolkningen i gränsområdet. Totalt är det 150 poliser som nu går en utbildning för att kunna fungera som polis i grannlandet vid behov. Det är ett EU-projekt som Finland äger och där Sverige är medaktör och själva projektet tar slut till sommaren. Tf kanslichef Per Karlsson ser fördelar redan nu oavsett hur det går i framtiden med samarbetet.

- Vi har haft mycket samverkan tidigare på olika sätt men nu har vi kommit ännu närmare varann i och med att man förstår varandras arbetsmetoder. Oavsett vad det blir för lagstiftning så kommer det här att utveckla den polisiära verksamheten kring gränsen Sverige Finland, säger Per Karlsson.

Det är ännu inte klart när samarbetet kan komma igång på riktigt, först måste bägge länderna ta sig förbi alla hinder. Ett är att ändra på lagen om myndighetsutövning i annat land.

- Lagändringen måste till för att möjliggöra att när vi åker över till Finland är vi tjänstemän i Finland och får bära vår utrustning. Vi kan inte åka över idag och har vi tjänstevapen med oss där så begår vi vapenbrott. Nästa hinder och farhåga från svensk polis sida är språkskillnaden, säger Mikael Rova.  

- Det tar mest troligt längre tid att lära sig ett nytt språk än att lära sig det nya agerandet, avslutar Anders Ekersund. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".