1 av 3
Foto: SVT
2 av 3
Fto: SVT
Niklas Eriksson från Korpilombolo är en av de som jobbade vid Northlandgruvan i Kaunisvaara. Han är med i dokumentären Malmen finns ändå där. Foto: SVT
3 av 3
Niklas Eriksson från Korpilombolo är en av de som jobbade vid Northlandgruvan i Kaunisvaara. Han är med i dokumentären Malmen finns ändå där. Foto: SVT

Premiär för Malmen finns ändå där

Niklas Eriksson från Korpilombolo jobbade vid Northlandgruvan i Pajala kommun, 2007 - 2014. I klippet återvänder han till sin före detta arbetsplats som nu ligger öde och tyst. 

Se dokumentären Malmen finns ändå där på onsdag 16 december, kl.20.30 i SVT2.

Det skulle bli startskottet för en ny gyllene era i Pajala kommun när det öppnades en gruva i Kaunisvaara. Hundratals nya jobb, inflyttning och framtidstro. Nu var det Tornedalens tur att få högkonjunktur. 

Vägar byggdes, hus renoverades och det var full fart i handeln. Men efter bara två år stängde gruvan och flera hundra personer förlorade sina jobb. Nu har det snart gått ett år sedan konkursen. Vad hände med folket i bygden? Försvann både jobb och framtidstro?

Dokumentären Malmen finns ändå där är en berättelse om människorna som är kvar i Northlandgruvans närhet efter konkursen. 

Programmet är en produktion av SVT Meänkieli.  

Läs mer här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".