Idre Sameby. Foto, Stefan Ubbesen.
Foto: Stefan Ubbesen.

Pilbågsrättegången avslutad

Reporter Sofie Lind: "Mannen har förklarat att det handlade om ren instinkt"
0:56 min

Vid lunchtid avslutades rättegången mot den man som misstänks ha skjutit en ren med en pilbåge i Idre i somras. Mannen bör dömas till villkorlig dom och böter, yrkade åklagaren på. Domen kommer nästa torsdag.

Mannen misstänks för skadegörelse och föregivande av allmän ställning. Brottet är värt upp till två månaders fängelse, ansåg åklagaren, men eftersom mannen är ostraffad så inskränkte sig yrkandet till böter.

Advokaten ville helt frikänna den åtalade.

Domen kommer om en vecka.

Det var i slutet av augusti som en ren hittades skjuten i Idre och där man snabbt kunde konstatera att renen skjutits med en pilbåge. Samma kväll anhölls en man i 40-års åldern misstänkt för djurplågeri och för stöld, efter att renen just hittats nära hans lada.

Mannen nekade dock först till inblandning i brottet, men erkände en månad senare att renarna ställt till med problem på mannens tomt i flera års tid och att han handlat i nödvärn.

Fast det som rört upp flest känslor i Idre sameby, dit renen hör, är att mannen nu åtalats i tingsrätten misstänkt för skadegörelse och föregivande av allmän ställning. Det sistnämnda har att göra med att mannen i samband med händelsen uppdagades, innan polisen kom till platsen, själv uppgett att han varit polis enligt ett vittne. Men det här nekar mannen till.

Sameradion har tidigare rapporterat om att mer än hälften av landets samebyar har upplevt renstölder de senaste åren och att SSR, Svenska Samernas Riksförbund, vill skärpa straffen för de här brotten då få fall av renstölder leder till faktiska åtal och fällande domar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".