COP 21

Urfolk demonstrerade för urfolksrättigheter

1:41 min

Utanför Notre-Dame i Paris samlades aktivister från Sápmi, Nya Zeeland, Tahiti och Australien för en demonstration. Syftet var att uppmärksamma urfolksrättigheter.

Den stenen som genom klimatstafetten "run for the Life" fördes från Giron/Kiruna i svenska Sápmi till Frankrikes huvudstad Paris överlämnades till Maori urfolket från Nya Zeeland/Aotearoa i samband med demonstrationen. I Paris pågår just nu det stora klimatmötet i regi av FN.

Den samiska artisten och aktivisten Max Mackhe var lite orolig för alla de väpnade poliser som var där.

–Det känns väldigt bra, vi började försiktigt och det växte och blev starkare. En väldigt bra känsla just nu, säger artisten och aktivisten Max Mackhe var lite orolig för alla de väpnade poliser som var där.

Ett 20 tal aktivister hade organiserat demonstrationen utanför den välkända kyrkan Notre-Dame i Paris. Aktivister och artister från Sápmi, och andra urbefolkningsgrupper samlades kring stenen som färdats från Kiruna till Paris. En lugn men ändå en stark demonstration där samiska flaggan vajade och joiken "gulahallat eatnamiin" hördes.

Artisten och aktivisten Max Mackhe säger att de hade större planer, som att sätta upp en lávvu men på grund av att polisen redan hade arresterat någon så tog de inte chansen.

 - Det kommer att komma större saker nu framöver än den här aktionen. Det är så viktigt att urfolk får träffas och visa att vi bryr oss, vi kämpar verkligen och vill göra något åt klimatförändringarna, säger Max Mackhe.

Sina Brown-Davis, maori från Nya Zealands eller Aotearoas urfolk kom tillsammans med 15 andra till Paris och klimatmötet, COP 21, och  det var just Sina som skall föra stenen till sitt land och hon var rörd till tårar när hon fick den.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: