Marita Stinnerbom
Marita Stinnerbom vill utveckla samiskan som vardagsspråk. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Stort intresse för samisk språkkonferens i Lycksele

Marita Stinnerbom: barn behöver en språkmiljö.
2:00 min

Över 90 personer var anmälda till den samiska språkkonferensen som just nu pågår i Lycksele. Långt fler än vad arrangörerna från Lycksele kommun och Samiskt språkcentrum hoppats på.

Tanken med den samiska språkkonferensen som just nu pågår i Lycksele är att diskutera samiska barns förutsättningar att behålla och utveckla samiska som vardagsspråk i en svensktalande miljö. Och Marita Stinnerbom, samisk samordnare i Lycksele kommun, är nöjd över intresset.

- Vi sa att kommer det 40 så är vi nöjda och kommer mindre än 20 så ställer vi in. Nu blev det över 90 som anmälde sig.

Målet med konferensen är att ta reda på vilka behov och vilka verktyg som finns för den samiska undervisningen, så att kommuner och föräldrar kan stärka barnens språkinlärning.

Och konferensen var till en början ett initiativ från en förälder.

- Barn behöver en språkmiljö för att utveckla sin samiska, även om man är förstaspråktalare. Och har man inte samiska från hemmet så behöver man en stark språkmiljö för att lära sig prata samiska, säger Marita Stinnerbom.

När det gäller barns språkinlärning säger forskare att all undervisning ska ske på samiska. Varför ska man ha en sån här konferens när det är något annat som krävs för revitalisering? 

- Givetvis är det själva metoden och det är dit vi vill komma. Men hur kan vi skapa det på kommunnivå. Vi måste se hur vi kan skapa metoder så att vi ger barn möjlighet, säger Marita Stinnerbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".