Aarborte / Hattfjelldal

Sameskolan i mitt-Norge läggs ner

Idag beslutade norska Stortinget att spara 3,3 miljoner och därmed lägga ner sameskolan i Hattfjelldal. Eleverna är ledsna över att skolan försvinner, och med den ett viktigt kunskapscentrum. 
Rektorn är mycket besviken, men hoppet har inte lämnat han. 

– Jag är besviken, mycket besviken. Vi hoppades in i det längsta att förhandlingarna mellan regeringspartierna och Kristligfolkeparti och Venstre skulle gå vår väg. Men så blev det inte, säger en besviken Bjørn Erik Davidsen, rektor vid sameskolan i mitt-Norge.

Det är deras skola som Stortinget bestämt sig för att stänga. 

– Jag tycker det är ledsamt, vi ungdomar tappar möjligheten att träffas på integrering på skolan. Jag har gått här hela livet, det är här jag läst samiska, så jag är rädd för att den möjligheten försvinner, säger elevern Laara Sparrok Larsen.

– Och det är väldigt trist att dom är yngre inte kommer ha samma möjlighet som vi, få samiska undervisning och komma hit på integreing och träffa andra samiska ungdomar, säger Sagka Sundset. 

Sameskolan i mitt-Norge har 49 elever som dom erbjuder samiska undervisning till på distans.
Skolan erbjuder också samisk integrering för egna distanselever. Men också för andra elever i närliggande kommuner, även elever från svenska kommuner. På en integreringsvecka bor eleverna på det närliggande internatet, då har dom också samiska, slöjd och kultur på scheman utöver vanliga ämnen. 

Hälften av skolårets veckor finns det alltså elever på skolan.
Låg- mellan- och högstadieelever är där på integrering, 6 veckor om året. Gymnasieeleverna är där 4 veckor om året. 

– Vi klamrar oss fortfarande till hoppet. Vi tolkarsignalerna från kommitténs behandling, att ärendet ska värderas på nytt i vinter. Vi kan inte annat än att hoppas på att när den reviderade nationalbudgeten behandlas i sommar, så är pengarna på plats igen, säger rektor, Bjørn Erik Davidsen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".