Conifa World Cup 2014 Östersund. Foto: Anne Marit Päiviö
1 av 2
Conifa World Cup 2014 Östersund. Foto: Anne Marit Päiviö
Håkan Kuorak. Foto: Jörgen Heikki/Sameradion
2 av 2
Håkan Kuorak. Foto: Jörgen Heikki/Sameradion
Fotboll

Sápmi vill spela Conifa-VM - hoppas nu på inbjudan

Håkan Kuorak: Förhoppningsvis får vi delta
1:52 min

Till sommaren spelas Conifa world cup för andra gången - ett världsmästerskap för lag som inte är anslutna till det internationella fotbollsförbundet Fifa.
Turneringen går av stapeln i Abchazien - och det samiska fotbollsförbundet FA Sápmi har beslutat att delta om de får en inbjudan.

Den 28 maj spelas invigningsmatchen i Conifa world cup på Dynamostadion i Abchaziens huvudstad Suchumi.

Tolv herrlag deltar och ett av dessa kan alltså bli Sápmi, som fått 150 000 kronor från Sametinget i Norge för att spela.

FA Sápmi ska dessutom söka projektbidrag från Sametinget i Sverige samt försöka hitta privata sponsorer.

Men Sápmi ligger långt ner på Conifas ranking - av 33 medlemslag är Sápmi rankat som nummer 20 så det är inte självklart att det samiska laget ens blir inbjudet till Abchazien.

Den 9 januari håller Conifa sin generalförsamling i Bergamo, Italien och då klarnar det vilka lag som bjuds in till turneringen.

Om laget blir inbjudet så börjar arbetet med att få loss de bästa samiska spelarna till turneringen.

- Det är ju uppehåll i högsta serien i både Norge och Sverige. Dessutom hoppas vi att spelarna skriver in i sina kontrakt att de ska få representera Sápmi, säger Håkan Kuorak, president i FA Sápmi.

Håkan Kuorak berättar också att FA Sápmi planerar för två ungdomsläger nästa år samt en damlandskamp. Sen tidigare är det också klart att Sápmi skickar ett flicklag till de arktiska vinterspelen i Grönland i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".