Conifa 2014
1 av 2
Conifa Worldfotboll Cup 2014 Östersund. Foto: Anne Marit Päiviö
Per-Anders Blind president Conifa. Foto: SVT
2 av 2
Per-Anders Blind president Conifa. Foto: SVT
Fotboll

Två alternativa fotbollsturneringar nästa sommar

Nästa sommar arrangeras två stora fotbollsturneringar för icke Fifa-lag.
I Italien spelas i mitten av juni Europeada - en turnering för Europas minoritetsfolk.
Några veckor dessförinnan går Conifa world cup av stapeln med Abchazien som arrangör.

Den 28 maj är det avspark för den andra upplagan av Conifa world cup – den här gången Abchaziens huvudstad Suchumi.

Planerna är att tolv lag ska delta - men Conifas president Per-Anders Blind från Luleå säger att 25 lag anmält intresse att delta.

-Därför får medlemmarna själv rösta över vilka som får delta, säger Blind. Detta sker 9 januari vid Conifas generalförsamling i Bergamo, Italien.

Conifa har idag 33 medlemslag från fyra olika världsdelar - en av medlemmarna är Sápmi, som också stod värd för det första världsmästerskapet 2014 som hölls i Östersund.

Förra sommaren spelades förbundets första europamästerskap - men det blev ett antiklimax då tre av lagen inte fick visum för att åka till arrangörslandet Ungern, bland annat Abchazien och Sydossetien.

Sommarens turnering spelas alltså i Abchazien - ett område som efter stridigheter under 90-talet brutit sig ur Georgien och utropat sin självständighet

Det är endast ett få tal länder som erkänt landets självständighet men regionen har fått ett visst mått av självstyre inom Georgien.

Det är alltså ett politiskt omstritt område som tilldelats VM men Per-Anders Blind betonar att Conifa jobbar hårt för att undvika sommarens visatrubbel.

-Vi lär oss hela tiden och nu försöker vi förankra turneringen på alla nivåer, säger Blind.

Några veckor efter Conifa spelas ytterligare en alternativ fotbollsturnering.

Då är det dag för den tredje upplagan av Europeada - en turnering för Europas minoritetsfolk som lockar hela 24 herrlag och sex damlag till italienska Sydtyrolen.

Per-Anders Blind ser inte detta som en konkurrent till Conifa world cup.

-Det blir ett perfekt komplement till oss.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".