Anja Taube
Anja Taube Foto: Anne Ravna Allas/ Sameradion

Sametingets kanslichef: "Vi måste skära ner på rörliga kostnader som resor"

I och med Sametingets underskott håller kansliet på och tar fram en detaljbudget för styrelsen. I januari ska den stå klar. Kanslichefen Anja Taube vill ha snabba resultat och kommer föreslå att rörliga kostnader stramas åt:

- De handlar om resor, övriga tjänster och material. Sådant som ger resultat direkt.

2,2 miljoner i underskott visade den senaste prognosen, gjord i början av december. Sedan dess har kansliet jobbat med att klara situationen. Regeringen har beviljat anslagskredit. Men vad siffran landar på vet Sametinget inte ännu då det jobbas med bokslutet just nu.

 Till styrelsemötet i Januari kommer Anja Taube, kanslichef på Sametinget, att föreslå att rörliga kostnader ses över och dras in.

- Kanslidelen ska spara och politikerdelen. De hör ihop. Ju större politisk verksamhet vi har desto mer kostar det för kansliet. Nordiska och utlandsuppdrag kostar då tjänstemännen måste följa de politikerna, säger Anja Taube.

Sametingets resekostnader kommer i år att överstiga 6 miljoner. Det gäller för hela verksamheten. De 48 politikerna i plenum och i nämnderna samt de 50-talet tjänstemännen. Resekostnaderna har ökat något senaste åren men når inte till 2011 års nivån då Sametinget betalade 6,7 miljoner för samtliga resor, inkluderat hotell. Men största utgiften, lönerna, säger sig Anja Taube inte titta på.

Handlar det om att säga upp personal?

- Nej. Det får ingen effekt på kort sikt utan då skulle de vara tal om större besparingar. Vi ser på rörliga kostnader. Det handlar om resor, övriga tjänster och material.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson skriver på Sametingets hemsida att de måste välja väg:

- Vi kommer att se över den politiska organisationen och prioritera bland de uppdrag vi har. En del utvecklingsarbete och samverkan med övriga myndigheter och organisationer måste tyvärr stå tillbaka.

- För att hålla budgetramen krävs kraftfulla prioriteringsbeslut inför verksamhetsåret 2016, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

 I Januari ska styrelsen få förslaget som de ska godkänna för att sedan besluta i Plenum i Gällivare 23-25 februari.


Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Sametingets resekostnader 2011-2015

2015         Totalt (hotell och resekostnader)
5 936 000 (preliminär siffra, troligtvis 6 miljoner enligt Sametinget.) 

Varav politikerresor 2 295 000

2014             
5 591 000
Varav politikerresor 1 616 000

2013             
5 827 000
Varav politikerresor 2 243 000

2012             
5 678 0000

2011             
6 758 000

 Sametinget antal politiker 2015: 48. 
inklusive Kulturnämnden, Näringsnämnden, Rennäringsnämnden, Språknämnden, Ungdomsrådet, Valnämnden.
(Exklusive sameskolstyrelsens fem ledamöter, deras resekostnader går under sameskolstyrelsen.)

Sametinget antal tjänstemän 2015 : 50.

Sametingets budget  2014:  187 miljoner.

(Inklusive: främjande av rennäring, myndighetspengar, kulturnämndens medel, samiskt språcentrum, statsbidrag till kommuner och landsting i förvaltningsområdena, samefonden, hemsida om nationella minoriteter, kostnader för samebyarnas inventering av rovdjur.)

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".